Gutereš: Veća ranjivost LGBT zajednice tokom pandemije

Autor: Tanjug, republika.rs

Svet

17.05.2020

09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš uporozio je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, na veću ranjivost pripadnika LGBTI zajednice tokom pandemije koronavirusa.

RepublikaFoto: Tanjug
Antonio Gutereš

Gutereš je istakao da se ovaj dan obeležava u vreme "velikog izazova" i poručio da svet mora da zaštiti prava LGBTI zajednice.

On je dodao da se mnogi pripadnici LGBTI zajednice vec suočavaju sa pristrasnošću, napadima i ubistvima samo zbog toga ko su ili koga vole, a sada i sa, kako je istakao, pojačanom stigmatizovanošću kao posledicom virusa, kao i sa novim preprekama kada traže zdravstvenu zaštitu.

On je dodao da postoje i izveštaji da je policija zloupotrebila direktive koje su donete zbog Kovida-19 za napad na pojedince iz LGBT zajednice i organizacije.

Gutereš je dodao da, kako se pandemija bude razvijala, UN će nastaviti da ukazuju na te i druge nepravde, kao i na potrebu da svi budu zaštićeni i uključeni u odgovor na krizu.

- Zajedno, hajde da se ujedinimo protiv diskriminacije i za prava svih da žive slobodno i ravnopravno u dostojanstvu i pravima - poručio je Gutereš.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije obeležava se 17. maja u znak sećanja na dan kada je 1990. godine Svetska zdravstvena organizacija otklonila homoseksualnost sa međunarodne liste bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading