DANAS JE TAJ DAN: Minuti nas dele od nezavisne Katalonije?!

Autor: Tanjug

Svet

16.10.2017

07:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Katalonskom predsedniku Karlesu Pudždemonu ističe rok koji mu je dao zvanični Madrid, da razjasni da li je proglasio nezavisnost tokom dvosmislenog govora koji je održao u parlamentu prošle nedelje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kakva sudbina očekuje Katalonce?

Centralne španske vlasti dale su Pudždemonu rok da precizno navede da li je proglasio nezavisnost ili ne, i odgovor bi morao da bude jasan i jednostavan - "da" ili "ne".

Pudždemonu je početkom prošle sedmice u parlamentu rekao da Katalonija pristupa proglašenju nezavisnosti, ali je predložio zamrzavanje primene tog proglašenja na nekoliko nedelja kako bi se omogućio dijalog uz posredovanje sa španskom vladom.

Katalonska separatistička grupa Asemblea Nasional Katalana (ANC) pozvala je Pudždemona da ignoriše upozorenja centralne vlade Španije i definitivno proglasi nezavisnost, istakavši da dalja suspenzija proglašenja "nema smisla".

Uticajna organizacija civilnog društva ANC je, u kratkom saopštenju, pozvala Pudždemona da ukine privremenu suspenziju proglašenja nezavisnosti koju je uveo ranije ove sedmice, preneo je AP.

Isti apel Pudždemonu uputio je i ključni politički saveznik vladajuće separatističke koalicije u Kataloniji, krajnje levičarska partija Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP), koja je u pismu pozvala Pudždemona da definitivno proglasi nezavisnost od Madrida.

Ipak, svako ima svoju stranu priče. Separatisti za sve krive Madrid, od nasilja do ekonomije, i zahtevaju oštre kazne. Unionisti tvrde da su separatistički lideri haos na referendumu iskoristili za marketing i da nije bilo ni upola nasilja kako su mediji izveštavali.

Čini se da se i jedni i drugi slažu oko jedne stvari - priča o nezavisnosti nije gotova, šta god da se desi u narednim danima.

Secesionistički nastrojena partija CUP je, takođe, navela da bi Pudždemon trebalo da ignoriše upozorenje španske vlade, da "odmrzne" proces otcepljenja i definitivno proglasi nezavisnost.

Jedan od lidera Katalonije, regionalni potpredsednik i predsednik levičarske Republikanske partije Oriol Hungeras pozvao je, međutim, na jedinstvo, jer različita mišljenja u vezi strategije o otcepljenju od Španije prete da podele pristalice nezavisnosti.

On je rekao da moraju očuvati jedinstvo koje je neophodno na putu do republike, misleći na nezavisnost Katalonije od Španije.

Zamenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija izjavila je da katalonski lider Karles Pudždemon mora da odgovori "da" ili "ne" na zahtev koji su mu je postavio Madrid - da razjasni da li je proglasio nezavisnost Katalonije i dodala da je na njemu da izbegne vanredne mere.

- To je jednostavno da ili ne. U Pudždemonovim je rukama da izbegne vanredne mere centralne vlade i ispravi društvenu podelu - rekla je ona.

Pudždemon pozvao na smirenost

Katalonski lider Karles Pudždemon pozvao je danas na smirenost iako je ostalo jako malo do isteka vremenskog roka koji mu je dala španska Vlada da razjasni da li je proglasio nezavisnost regiona ili ne.

- Katalonska Vlada i ja želimo da ponovimo našu posvećenost miru, civilizovanosti i ozbiljnost ali i demokratiji koja je inspiracija za odluke koje smo doneli - rekao je Pudždemon.

Pudždemon nije sugerisao na koji način će odgovoriti Madridu, ali je katalonska televizijska stanica "Te-ve 3" navela da neće dati pozitivan niti negativan već mnogo širi odgovor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading