ČUDO NEVIĐENO: EU UVODI SANKCIJE NEMAČKOJ

Autor: Republika

Svet

11.05.2020

21:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verovali ili ne, EU tvrdi da planira kažnjavanje Nemačke zbog nepoštovanja Evropskog suda pravde da bi pokazala da Unija ne preti samo Poljskoj i Mađarskoj, čija se nacionalna politika Briselu ne dopada, već i glavnim članicama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je da se razmatra mogućnost pokretanja prekršajnog postupka protiv Nemačke nakon što je Ustavni sud te zemlje osporio ovlašćenja vrhovnog suda EU.

- Mi sada detaljno analiziramo presudu nemačkog ustavnog suda. I razmotrićemo moguće dalje korake, koji bi mogli da uključe i pokretanje prekršajnog postupka - navela je Fon der Lajenova, bivša nemačka ministarka odbrane u vladi kancelarke Angele Merkel.

SPORNA KUPOVINA OBVEZNICA

Ustavni sud Nemačke prošle nedelje doveo je u pitanje prvenstvo Evropskog suda pravde u postupcima, presudivši da politika Evropske centralne banke (ECB) iz 2015, koju je sud u Luksemburgu odobrio 2018, da kupuje obveznice u okviru paketa pomoći nakon svetske ekonomske krize nije u skladu sa mandatom ECB. Fon der Lajenova je rekla da je monetarna politika EU "stvar isključive nadležnosti", da pravo Unije ima prednost nad nacionalnim pravom i da su odluke Evropskog suda pravde obavezujuće za sve nacionalne sudove.

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova prethodno je rekla da Brisel odlučuje o "mogućim koracima" koje može preduzeti da odgovori na presudu nemačkog suda.

PROCES TRAJE GODINAMA

Fajnenšal tajms (FT) navodi da već postoji pravni presedan u EU po pitanju kažnjavanja država članica zbog odluka nacionalnih sudova. Tako se 2018. na udaru našla Francuska zbog presuda Državnog saveta (Conseil d'Etat), koji obavlja funkciju vrhovnog suda u toj zemlji, ali FT ocenjuje da u slučaju Nemačke mnogo više uticaja ima politika nego pravo. Navodi se da održavanjem u životu opcija kažnjavanja Berlina, Fon der Lajenova želi da odbaci kritike da je Brisel brz kada treba da povede postupak protiv vlada Poljske i Mađarske, a da ne sme da isto uradi državama članicama koje čine jezgro Unije.

Ipak, podseća se da bi postupak koji bi Evropska komisija pokrenula protiv Nemačke trajao godinama i samo u najstrožem obliku rezultirao bi finansijskim sankcijama protiv Berlina. Evropski parlament je prošlog meseca tražio od Evropske komisije da oživi proceduru uvođenja sankcija Poljskoj i Mađarskoj, međutim, i ako na kraju dođe do glasanja nacionalnih lidera u Evropskom savetu o tome, ove dve zemlje su već obećale da će međusobno zaštititi jedna drugu od veta.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading