"Monstruozne laži na račun Rusije"! ZAHAROVA: Licemerne tvrdnje Pentagona o Drugom svetskom ratu!

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

08.05.2020

21:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarisala je prezentaciju Pentagona o istoriji borbe protiv fašizma. Zaharova je rekla da su na račun Rusije iznete monstruozne neistine i licemerne tvrdnje, koje predstavljaju još jedno u nizu revidiranje istorije Drugog svetskog rata.

RepublikaFoto: twitter.com/mfa_russia
Marija Zaharova

Ona je istakla da mnogi od zapadnih partnera, čak i u ovako posebnim danima i datuma za celo čovečanstvo, ne prestaju s pokušajima revidiranja istorije, ističući u prvi plan isključivo političke ciljeve.

U skladu s tom novom verzijom istorije, koju je predstavilo Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država, istakla je ona, navodi se da je ‘sukob’ počeo invazijom Nemačke i Sovjetskog Saveza na Poljsku. Odnosno, po mišljenju američke strane, naglašava Zaharova, SSSR je takođe kriv za otpočinjanje Drugog svetskog rata, kao i Treći rajh. „"stovremeno, u navedenom tekstu ne pominje se da je upravo naša zemlja, u stvari, uništila fašističku ratnu mašineriju, kao ni o tome, da je najviše nacista poginulo upravo na Istočnom frontu”, istakla je ona.

Zaharova je podsetila da je Pentagon objavio prezentaciju o istoriji Drugog svetskog rata pod nazivom: "Dan pobede u Evropi: vreme proslave, razmišljanja”, prenosi Sputnjik.

Podsetimo, pored navođenja da je sukob počeo invazijom Nemačke i SSSR na Poljsku, u pomenutoj prezentaciji ne pominje se doprinos Sovjetskog Saveza pobedi nad fašizmom, već je ukratko izložena uloga SAD u ratu u Evropi, počev od iskrcavanja u Normandiji.

Pored toga, danas je u nemačkom magazinu "Špigel" objavljen zajednički članak ministra spoljnih poslova Nemačke Hajka Masa i direktora Instituta za savremenu istoriju u Minhenu Andresa Viršinga povodom obeležavanja 75 godina od završetka Drugog svetskog rata. U članku se navodi da je nacional-socijalistički režim Trećeg rajha jedini krivac za pokretanje Drugog svetskog rata. Još se ističe da je pripisivanje drugim narodima uloge zločinca nepravedno prema žrtvama rata.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading