BRITANSKI NAUČNICI DOŠLI DO ZAKLJUČKA: Geni ključni za odgovor organizma na koronu!

Autor: Tanjug

Svet

06.05.2020

21:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina naučni uverena je da geni igraju ključnu ulogu u stvaranju odgovora u ljudskom organizmu na infekciju korona virusom, piše londonski Gardijan. Genetski sklop svakog čoveka različito utiče na receptore preko kojih se korona virus vezuje za molekule naših ćelija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U studiji koju je vodio profesor Tim Spektor sa londonskog Kraljevskog koledža, navodi se da na simptome kod obolelih od kovida-19, po svemu sudeći, do 50 odsto utiču geni.

Pored gena, na simptome utiču i opšte zdravstveno stanje zaražene osobe, otpornost na infekciju korona virusom i opšti imuno odgovor u trenutku infekcije.


Profesor Spektor upozorava da je potrebno izvršiti dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti shvatilo koji su geni najvažniji i na koji način reaguju na infekciju korona virusom.

Na značaj gena ukazala je smrt od korona virusa dve sestre bliznakinje koje su prošlog meseca preminule u bolnici u Soutemptonu.

Dve sestre bliznakinje, živele su zajedno i obe su bile u lošem zdravstvenom stanju pre infekcije, istovremeno su obolele od kovida-19 i nedugo potom obe preminule od infekcije.

- Ove i druge smrti blizanaca od kovida-19 s jedne strane upućuju na zaključak da odgovor leži u genima, ali s druge strane moramo biti oprezni jer blizanci nisu lošijeg zdravstvenog stanja od običnih ljudi, ne umiru često u gotovo istom trenutku. Ali kada se desi, mediji to pretvore u senzacionalnu vest i time proizvedu distoriziju u javnoj percepciji - upozorio je profesor Markus Manafo sa Univerziteta u Bristolu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading