Drugog talasa koronavirusa će sigurno biti, a tada ćemo biti dosta spremniji!

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

05.05.2020

10:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik nemačkog "Robert Koh" instituta, Lotar Viler, izrazio je danas uverenje da će biti drugog talasa zaraze Kovid-19.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Znamo sa velikom sigurnošću da će biti drugog talasa - naglasio je Viler na konferenciji za novinare o korona aplikaciji, navodeći da je potrebno duže vremena za razvoj aplikacije, koja treba da prati kontakte zaraženih.

Ukazao je da što više instrumenata bude postojala, to bolje može da se savlada drugi, ili čak i treći talas.

Što se mogućeg drugog talasa tiče, Viler naglašava da su pripreme za to dobre.

- Mnogo smo uradili. Ophođenje sa bolešću je postalo bolje. Takođe ćemo imati i bolja sredstva za terapiju. Lekari sada znaju bolje kako da se ophode prema tim pacijentima - objasnio je on.

Naglasio je potrebu ciljanih mera u borbi protiv mogućeg drugog talasa.

Govoreći o aktuelnim brojkama, Viler je naveo da je proteklih dana broj novih oboljenja pao na između 700 do 1.000, te da je reproduktivni faktor virusa aktuelno na 0,71.

Naglasio je da je broj umrlih dnevno i daje visok.

- Imamo rast udela umrlih, koji aktuelno iznosi 4,2 odsto - podvukao je Viler.

Istovremeno je konstatovao da uz aktuelni razvoj neće biti problema sa bolničkim kapacitetima, posebno na intenzivnoj nezi, ali i upozorava da broj novih oboljenja ne sme dalje rasti.

Prema podacima RKI, od početka epidemije u Nemačkoj ukupno se 163.860 osoba zarazilo korona virusom, što je rast za 685 u odnosu na ponedeljak.

Registrovan je 6.831 smrtni slučaj, a broj izlečenih je dostigao 135.100.

Upitan za Hajnsberg studiju, na čijim osnovama je napravljena procena da bi u Nemačkoj broj zaraženih mogao biti na 1,8 miliona, Viler je kazao da to je to validna studija, ali da ne može da se primeni na celu Nemačku.

- Radi se o konkretnom žarištu. Podaci se zbog toga mogu primeniti samo na to mesto. Dobra je vest što je smrtnost u tom mestu na 0,37. Svi želimo da stopa smrtnosti bude niska - rekao je on.

Ponovio je da je teško na osnovu te studije povlačiti zaključke za celu Nemačku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading