Merkelova najavila donatorsku konferenciju u Nemačkoj: Vakcina protiv korone mora biti dostupna svima

Autor: Tanjug

Svet

02.05.2020

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da vakcina protiv korona virusa mora biti dostupna svim ljudima. U nedeljnoj video-poruci Merkel je navela da se trenutno radi na razvoju vakcine, lekova i uspešne dijagnostike za sve ljude na svetu. S tim u vezi je ukazala na međunarodnu donatorsku konferenciju EU, čiji će sudomaćin biti Nemačka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

- Nemačka je jedan od domaćina ove konferencije na koju je pozvala EU kako bi se obezbedila finansijska sredstva za izradu, između ostalog, vakcine. Danas nam za razvoj vakcine nedostaje, prema procenama, još osam milijardi evra - kazala je Merkel.

Naglasila je da je Nemačka svesna svoje odgovornosti i pozdravlja što postoji savez ne samo država, već i privatnih aktera kako bi se našla potrebna sredstva.


Nemačka će značajnim finansijskim sredstvima da učestvuje u tome, najavila je ona dodajući da će istovremeno i pratiti razvoj vakcine.

Kako je naveoa, važan zadatak je spasiti život miliona ljudi u svetu.

Nemačka namerava da tesno sarađuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, koja u ovome ima ključnu ulogu.

Važno je da vakcina kad bude odobrena bude dostupna svim ljudima, te zbog toga mora biti proizveđena u velikim količinama.

- Samo zajedničko delovanje, međunarodno-multilateralno delovanje može doprineti prevazilaženju ove pandemije - poručila je Merkel.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading