"Ovo bi mogao biti značajan proboj": Američki naučnici dizajnirali novi test za koronu!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

01.05.2020

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici koji rade za američku vojsku dizajnirali su novi test za Kovid-19 koji bi potencijalno mogao da identifikuje nosioce pre nego što postanu zarazni i nastave da šire bolest, piše Gardijan.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

To bi mogao biti značajan proboj u borbi protiv smrtonosne bolesti, a koordinatori projekta se nadaju da će testiranjem krvi moći da otkriju prisustvo virusa vecć 24 sata nakon infekcije, odnosno pre nego što ljudi pokažu simptome i nekoliko dana pre nego što se smatra da je nosilac sposoban da proširi virus na druge.

To je takođe oko četiri dana ranije nego što trenutni testovi mogu da otkriju prisustvo virusa.

Test je nastao iz projekta koji je osnovala američka Vojna agencija za napredna istraživanja u oblasti odbrane (Darpa), a koji je imao za cilj brzu dijagnozu bacila ili trovanja hemikalijama u hemijskom ratovanju.

Istraživanje je brzo preusmereno kada je izbila pandemija, a očekuje se da cće novi test biti predložen za odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) od strane američke Uprave za hranu i lekove (FDA) u roku od nedelju dana.

Ukoliko dobije odobrenje FDA, ovaj koncept testiranja popunio bi "dijagnostički jaz" i potpuno "izmenio igru", poboljšavajući efikasnost programa testiranja i pracćenja, dok vlade širom sveta ublažavaju mere, kažu iz Darpa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading