BEZ OBZIRA NA KORONU: Isporuka S-400 se nastavlja uprkos pandemiji

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

30.04.2020

20:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Isporuka ruskih protivavionskih raketnih sistema S-400 Turskoj nastaviće se uprkos kašnjenju zbog pandemije virusa korona", izjavio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Zbog pandemije virusa korona došlo je do kašnjenja, ali isporuka (S-400) će se nastaviti, kao što je i bilo planirano - istakao je Kalin tokom onlajn konferencije u Atlantskom savetu u Vašingtonu.

On je takođe podsetio da je Turska izgubila „neverovatno mnogo vremena”, pokušavajući da ubedi Sjedinjene Američke Države da joj prodaju protivvazduhoplovne raketne sisteme „Patriot”, „iako su naši uslovi bili odbijeni”. Istovremeno, navodi on, Rusija je ponudila svoj sistem S-400 „bez prethodnog uslovljavanja”.

Podsetimo, kako je ranije izjavio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, Turska planira da završi montažu S-400 i dovede sistem u stanje borbene gotovosti u aprilu.

Isporuke najnovijih ruskih sistema PVO S-400, koje su izazvale su krizu u odnosima Turske i SAD, počele su sredinom jula prošle godine.

Vašington je zahtevao da Turska odustane od tog ugovora i da umesto S-400 uzme američke sisteme „Patriot”, preteći da će zaustaviti ili potpuno otkazati prodaju najnovijih lovačkih aviona F-35 Turskoj i da će uvesti sankcije.

Međutim, Ankara to nije prihvatila.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da su SAD prilično smekšale stav kada je reč o S-400. Prema njegovim rečima, Amerika sada samo traži da Turska obeća da neće koristiti te sisteme.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading