Antonio Gutereš: Žao mi je zbog nedostatka liderstva, svetske sile moraju biti ujedinjene u ovoj borbi

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

30.04.2020

20:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izrazio je danas žaljenje zbog nedostatka spremnosti svetskih sila i podeljene međunarodne zajednicu za borbi protiv koronavirusa, a naročito zbog neadekvatne podrške siromašnim zemljama.

RepublikaFoto: Tanjug
Antonio Gutereš

Novim koronavirusom zaraženo je oko 3,2 miliona ljudi širom sveta, a preminulo je više od 227.000 ljudi, podseća jters.

Odgovarajući na pitanja o globalnom liderstvu, Gutereš je na konferenciji za novinare u Njujorku rekao da je međunarodna zajednica podeljenja kada je "više nego ikad važnije" da bude ujedinjena.

- Postoji nepovezanost između liderstva i moći. Vidimo primere lderstva, ali oni obično nisu povezani sa moći. A gde vidimo moć, ponekad nema neophodnog liderstva - rekao je Gutereš.

On je izrazio nadu da će to uskoro biti prevaziđeno.

Petnaestočlanii Savet bezbednosti UN proveo je više od mesec dana pokušavajući da se dogovori o rezoluciji koja će naglasiti urgentnu potrebu za jačom saradnjom svih zemalja u borbi protiv epidemije.

Tačka spoticanja, kažu diplomate, bila je kako da se rezolucija odnosi prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji kojoj su SAD obustavile finansiranje, nezadovoljne njenim ponašanjem u pandemiji i optužujući je da je "kino-centrična".

- Postoje dve apsolutno ključne zemlje. Doprinos Kine i SAD u borbi protiv Kovida-19 i svim drugim aspektima razvoja međunarodnih odnosa, što je od ključnog značaja i nadam se da će to biti moguće u budućnosti - rekao je Gutereš.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading