Francuski nobelovac nije u pravu: Nema dokaza da je korona nastala u laboratoriji

Autor: Tanjug

Svet

26.04.2020

20:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski nobelovac Lik Montanje u članku koji je Republika objavila na svom portalu tvrdio je da je korana virus stvoren u laboratoriji. Činjenice utvrđene svim dosadašnjim naučnim istraživanjima, ipak, pokazuju da nije u pravu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Naime, u članku koji smo objavili, Montanje je između ostalog tvrdio da je virus SARS-CoV-2 sadrži genomske sekvence HIV-a.

Međutim, mnogobrojne analize naučnika sa svim meridijana pokazale su da ne postoje dokazi za tvrdnje nobelovca.

Tako je već 2. februara, tim naučnika sa univerziteta u Teksasu, ustanovio da nema dokaza koji podupiru tvrdnju o tome da novi virus sadrži sekvence HIV-a.

Uz to, oglasila se i naučnica sa Instituta za virologiju u Vuhanu kao i profesor hemije s Harvarda, David Liu, koji su takođe odbacili navode o tome da je virus vještački stvoren. 

Gornji tekst nastao je kao korekcija originalnog teksta nakon što je portal raskrinkavanje.ba članak objavljen na Republici ocenio kao "dezinformaciju".

***

"Kovid-19 je delo ljudskih ruku", tvrdi francuski naučnik i dobitnik Nobelove nagrade za medicinu Lik Montanje, navodeći da pretpostavlja da se dogodila greška kada su naučnici tragali za vakcinom protiv virusa side.

Montanje, koji se proslavio pronalaženjem virusa side, za "Večernje novosti" ističe da zna šta govori i obrazlaže svoj stav.

- Sve je krenulo od poznatog virusa kod slepih miševa, na kome se intervenisalo da bi se ''humanizovao''. U tom trenutku se verovatno dogodila ili greška ili je sve procurelo iz laboratorije. Dobili su nešto što je suprotno od onoga šta su tražili - ističe Montanje.

Na pitanje lista, za čime su naučnici tragali kada je došlo do greške, Montanje odgovara:

- To ne znam. Možda vakcinu. Ne protiv korone, već protiv side - rekao je on.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading