Italijanski bos pušten kući zbog pretnje od koronavirusa

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

22.04.2020

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudija iz Milana odobrio je pustanje u kućni pritvor mafijaskog bosa Frančesko Bonura (Francesco Bonura), koji je u zatvoru u Milanu, izdrzavao kaznu od 23 godina zatvora, po najstrozijem zatvorskom rezimu "41 bis", koji predviđa totalnu izolaciju i nikakav kontakat sa drugim zatvorenicima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bonura koji je pravosnažno osuđen 2012. godine zbog mafijaškog udruživanja i iznude, na 23 zatvorske kazne, pušten je uz obrazloženje da je izložen povećanom zdravstvenom riziku od zaraze u "prenatrpanim" italijanskim zatcvorima. Bio je jedan od optuženih u prvom maksi suđenju Koza Nostri. Saradnik pravde Tomaco Busketa nazvao ga je "hrabrim" mafijašem.

Vanredna situacija zbog epidemije koronavirusa rizikuje da u kućni pritvor dovede ne samo obične zatvorenike (predlog vlade da bi se rasteretili italijanski prenatrpani zatvori ), već i velike šefove mafije.

Bonura se od juče može vratiti u svoj Palermo.

Postupajuci sudija objasnio je odluku o kućnom pritvoru mafijasu iz Palerma zdravstvenim razlozima.

- Uzimajući u obzir trenutnu vanrednu situaciju u zdravstvu i s njom povezan rizik od zaraze, koji je nesumnjivo veći u okruženju s velikom gustoćom naseljenosti, kao što je zatvor, koji izlaže starije osobe s ozbiljnijim bolestima, teskim posledicama - obrazlaze svoju odluku sudija.

U odredbi potpisanoj 20. aprila na 3 stranici, sudija objašnjava da će Bonura kućni pritvor provesti u kući svoje žene u Palermu, gđe neće moći da se sretne ni sa kim iz kriminalnog podzemlja, ali sef mafije i dalje može napustiti kuću zbog zdravstvenih razloga, uključujući i zdravlja članova njegove porodice, i zbog značajnih porodičnih potreba.

- Šta su znacajne porodicne obaveze”, postavlja pitanje novinar dnevnog lista “Il fatto quotidiano”, i odgovara: "Svadbe, krštenja, božićni i uskršnji ručkovi".

List zakljucuje da mafijasi koji kaznu sluze u najstrozijem zatvorskom rezimu (41 bis) počinju ovih dana u vreme vanredne situacije zbog epidemije koronavirusa, jedan za drugim, da napuštaju zatvor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading