Trampa dave cenom nafte!

Autor:

Svet

22.04.2020

05:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp je neobično mirno reagovao na do sada nezabeleženi događaj u istoriji naftnog tržišta, koji bi mogao da ima negativne posledice po njegov reizbor, a to je sunovrat cene nafte na minus 40,32 dolara za barel, poručivši da će se tržište oporaviti za mesec i nešto dana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novi udarac posle korone: Donald Tramp

Ovaj pad zabeležila je samo cena američke sirove nafte WTI (West Texas intermediate) za majsku isporuku, koja se u noći između ponedeljka i utorka nakratko opet vratila u pozitivan saldo, ali onda juče ujutru ponovo otišla u blagi minus.

Blumberg objašnjava da se ovo desilo zato što su investitori i trgovci zabrinuti brzinom kojom se, zbog smanjene potražnje izazvane restriktivnim merama zbog koronavirusa, naftom sve više puni glavno američko skladište u Kašingu u Oklahomi, koje već sledećeg meseca neće imati kapaciteta da primi nove količine teksaske nafte.

Biznis insajder navodi da to što je cena ove nafte otišla u minus znači da proizvođači sada treba da plate kupcima da uzmu naftu. Pošto je juče bio poslednji dan za trgovinu naftom čija je isporuka planirana na maj, svako ko je posedovao ugovor o kupovini nafte pokušavao je da ga se oslobodi da ne bi bio u obavezi da preuzme isporuku, pa su trgovci, čiji su klijenti rafinerije i avio-kompanije, čije je poslovanje trenutno u krizi, tako špekulativno doveli do najvećeg pada cene dosad.

Šta se u stvari desilo?

- Cena majskih fjučersa nafte u minusu znači da proizvođači sledećeg meseca treba da plate kupcima da uzmu naftu

- Pošto je utorak bio poslednji dan za trgovinu naftom za kojom nema potražnje, svako ko je posedovao ugovor o kupovini nafte u maju pokušavao je da ga se oslobodi da ne bi bio u obavezi da preuzme isporuku

- Investitori i trgovci čiji su klijenti rafinerije i avio-kompanije, čije je poslovanje trenutno u krizi, tako su špekulativno doveli do najvećeg pada cene ikada

PUNI STRATEŠKE REZERVE

Tramp je na konferenciji u Beloj kući kazao da se radi o kratkoročnom padu i dodao da su cene teksaske nafte za junsku isporuku 25 ili 28 dolara za barel, ali je i ta cena juče pala na 16,75 dolara po barelu. Ovaj sunovrat cene nafte mogao bi da se vidi kao još jedan udarac za Trampa nakon optužbi demokrata i njima naklonjenih medija da je loše pripremio zemlju za pandemiju koronavirusa, ali deluje da Tramp ima plan za izlazak iz ove krize.

- Mnogo ljudi se upecalo (na majsku isporuku), oni su se upecali i mnogi nisu zadovoljni time što su se upecali, tako da ako razmotrite to, videćete da se radi više o finansijskom nego naftnom pitanju - kazao je Tramp.

On je najavio da će njegova administracija ili kupiti oko 75 miliona barela nafte za američke federalne strateške rezerve ili će iznajmiti naftnim kompanijama slobodan skladišni prostor koji ima.

- Ovo je sjajno vreme za kupovinu nafte. Dobićemo je po odgovarajućoj ceni - rekao je Tramp.

Mediji ipak navode da je i Trampu jasno da, ako uskoro ne dođe do popuštanja restriktivnih mera zbog KOVID-19 i ako Amerikanci ne krenu ponovo da voze automobile i ukoliko se opet ne uspostavi normalni avio-saobraćaj, naftna industrija SAD će se već od juna suočiti sa gubitkom poslova i otpuštanjima u svim sektorima, od proizvodnje nafte preko rafinerija do prodaje na pumpama. Tom Kloza, direktor firme za analizu energetskog tržišta "Oil prajs informejšen servis" predviđa da bi cena benzina u SAD, koja je trenutno 1,81 dolar za galon (3,78 litara) mogla da dođe do minimuma zabeleženog u ovom veku, kada je u decembru 2001. galon koštao 1,09 dolara.

- Mislimo da je potražnja za benzinom toliko niska da je na nivou na kojem nije bila od marta 1968. - kazao je Kloza.

Vučić: Niko ne može da zna šta će biti

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče povodom drastičnog pada cene nafte na svetskom tržištu da je to pitanje opstanka ekonomije i da je "jasno da niko u svetu ne može da predvidi šta će da se zbiva".

- Ali mislim da će Srbija nešto spremnije od ostalih u regionu, pa i u Evropi, prevazići ovu krizu - rekao je Vučić.

On je naveo da je američka privreda najveća na svetu i da će svako pomeranje na ovom tržištu uticati na sve ostale.

- Za 37 godina koliko postoji trgovina fjučersima nikada nismo imali ovakvu situaciju, videćemo kako će se to dalje razvijati. Tek ćemo videti kako će automobilska industrija da se razvija. Mi u velikoj meri zavisimo od nemačke i italijanske industrije, važno nam je da njihove ekonomije što pre krenu i oporave se - kazao je Vučić.

I EVROPSKA NAFTA U PADU

Cene crnog zlata u svetu relativno su se stabilizovale nakon kratkotrajnog naftnog rata Rusije i Saudijske Arabije pošto su ruski predsednik Vladimir Putin i saudijski kralj Salman, kao predstavnik organizacije OPEK, potpisali sporazum u okviru OPEK plus za smanjenje proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno. Trgovci su se zbog tog sporazuma opustili iako on stupa na snagu tek 1. maja, zbog čega je i došlo do pada cene i evropske nafte brent, koja je juče, prvi put od 26. februara 2002, vredela manje od 20 dolara po barelu. Ono što je prednost Rusije i proizvođača iz OPEK, čija nafta prati cenu koju diktira brent, jeste u tome što se evropska nafta vadi u Severnom moru, odmah može da se prebaci u tankere i tu skladišti uz veoma male troškove, dok je glavno skladište američke nafte u Oklahomi usred severnoameričkog kontinenta i nema druge kapacitete.

Cena junskih isporuka nafte brent juče je pala na 19,94 dolara po barelu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov oglasio se povodom dešavanja na naftnom tržištu, okarakterisavši pad cena majskih isporuka (fjučersa) špekulativnim trenutkom.

- Što se tiče haosa s fjučersima, to je apsolutno špekulativni momenat, čisto trgovinski, povezan sa činjenicom da se završava trgovina majskim fjučersima - rekao je on i dodao da tome ne treba pridavati apokaliptički karakter.

Podsetio je i da svi stručnjaci ukazuju da nema povoda za previše negativnu ocenu aktuelnog stanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading