U Meksiku se igraju Boga: Ako ne spadate u ovu grupu, za vas nema respiratora

Autor: blic.rs, republika.rs

Svet

19.04.2020

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Meksiku su izdate zvanične smernice o tome ko, u slučaju punih bolnica, dobija respirator, a ko ne. Prednost ima medicinsko osoblje, a zatim se boduje prema očekivanom životnom veku. To nailazi na kritike.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Dokument pod nazivom „Smernice za trijažu i raspodelu resursa na odeljenjima intenzivne nege“ razbesneo je mnoge u Meksiku. Još je nejasno da li se te zvanične smernice protive važećim zakonima. U dokumentu se radi o delikatnom pitanju: koji bi pacijent, u slučaju da su bolnice preopterećene zbog korona virusa, trebalo da dobije respirator, a koji ne.

Odlučuje bodovni sistem

- Igramo se Boga - izjavio je za Imagen radio politički komentator Migel Anhel Verdugo, komentarišući sadržaj predstavljenog plana sa bodovima. Dokument na trinaest stranica sastavio je Savet za javno zdravlje koji je pod nadzorom predsednika, piše "Dojče vele".

Što je pacijent stariji i što više hroničnih bolesti ima, to je veći broj bodova i to su manje šanse da dobije respirator. Kod trudnica se radi o spasavanju najmanje dva života - one dakle imaju veće šanse da dobiju aparat za disanje ukoliko im je potreban. Apsolutnu prednost, međutim, ima teško obolelo medicinsko osoblje, koje je direktno uključeno u borbu protiv pandemije.

Religija, ekonomski status, nacionalnost, pol, invaliditet, politička opredeljenost, kao i vreme dolaska u bolnicu, kako se navodi, ne igraju nikakvu ulogu. Nije važno ni to da li je pacijent zdravstveno osiguran ili ne. Ukoliko se desi da dva pacijenta imaju identičan broj bodova, odlučuje se nasumično.

Brzo su usledile reakcije. Rektor meksičkog Nacionalnog univerziteta (UNAM) i lekar, Enrike Graue, koji je prema statutu zapravo i član Saveta za javno zdravlje, distancirao se od tog dokumenta. On nije bio pozvao na sastanak na kojem se raspravljalo i glasalo o novim smernicama.

Profesorka mikrobiologije Lori An Himense kaže da je to sramota. - To je dokument za ratnu medicinu. On je mogao da se izbegne da je naša vlada pažljivo postupala kao što se radilo na Tajvanu. Tamo ne moraju da brinu o broju kreveta u bolnicama i respiratorima - ističe Himenes.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading