VIRUS IH TERORIŠE: Ovo su zemlje sa najvećom stopom smrtnosti od korone!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

17.04.2020

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa više od 670.000 slučajeva korona virusa i skoro 35.000 preminulih, Sjedinjene Američke Države nalaze se na prvom mestu crne liste koronavirusa u svetu, ali je stopa smrtnosti u Americi od 4,9 odsto ipak značajno niža od one koju beleži Belgija, koja je juče postala vodeća po tom statičkom parametru.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Prema najnovijim podacima američkog Univerziteta "Džons Hopkins", stopa smrtnosti u Belgiji naime upravo je dostigla 14 odsto.

Visoku stopu smrtnosti beleže i Velika Britanija (13,2 odsto), Italija (13,1 odsto), Francuska (12,2 odsto), Holandija (11,3 odsto), Španija (10,4 odsto), i Švedska (10,6 odsto).

Podaci za naš region su sledeći:

Zaključno sa jučerašnjim danom, stopa smrtnosti u Srbiji iznosila je 1,93 odsto a, prema statistici koju objavljuje Univerzitet "Džons Hopkins", najveću stopu u regionu beleži Rumunija (5,1 odsto), a slede Albanija (5 odsto), Slovenija i Bugarska (4,8 odsto), Severna Makedonija (4,3 odsto), Bosna i Hercegovina (3,7 odsto), Hrvatska (2 odsto), i Crna Gora (1,3 odsto).

Kada je reč o Belgiji, objašnjenje za ovakvu statistiku delom leži u tome što ta zemlja i dalje ima relativno nizak broj testiranih na COVID-19, a podatak o stopi smrtnosti dobija se tako što se broj preminulih podeli sa brojem potvrđenih slučajeva bolesti.

Zemlje kao što su Južna Koreja i Nemačka sprovodile su, u skladu sa opštim preporukama Svetske zdravstvene organizacije, relativno opsežne kampanje testiranja još u ranoj fazi epidemije, što je, između ostalog, rezultiralo većim brojem potvrđenih slučajeva, a samim tim i nižom stopom smrtnosti, koja u Južnoj Koreji iznosi 2,2 odsto.

Iz istog razloga, vredi napomenuti da neke zemlje sa tek dvocifrenim brojem potvrđenih slučajeva, kao što su Sudan i Bahami, imaju stope smrtnosti od nešto iznad 15 odsto, koliko beleži i Alžir, ali sa više od 2.200 potvrđenih slučajeva.

RepublikaFoto: Photo by CDC on Unsplash
Foto: Ilustracija

Međutim, Belgija ne stoji praktično ništa bolje ni kada se pogleda broj preminulih na 100.000 stanovnika, koji u toj zemlji iznosi 42,52, a slično stoji Španija (41,34), Italija (36,69), Francuska (26,78), Velika Britanija (20,69), Holandija (19,31) i SAD (10,06), dok je u Iranu taj broj 5,95, Nemačkoj 4,89, a u Kini 0,24.

Jedan od uzroka leži u tome što se čini da je koronavirusom naročito pogođena starija populacija u Belgiji, posebno u domovima za stare, a slični trendovi pojavili su se i u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

U statistici broja preminulih na 100.000 stanovnika ipak prednjače male države, kao što su San Marino (112,48) i Andora (42,85), u kojima je broj preminulih dvocifren, a broj potvrđenih slučajeva trocifren.

Kako navodi "Njuzvik", razlike u stopi smrtnosti između pojedinih zemalja mogu se objasniti i time što načini na koji se ona izračunava nisu svuda isti.

Za razliku od Velike Britanije i nekih delova SAD, Belgija je preminule u domovima za stare uvrstila u svoju statistiku COVID-19, što je značajan podatak ako se ima u vidu da i do 50 odsto smrtnih slučajeva u Evropi usled korona virusa potiče iz tih i sličnih ustanova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading