CIA DRŽI KLJUČNE DOKAZE: Američki Izveštaji iz 2018. godine bacaju potpuno drugačije svetlo na pandemiju korone

Autor: novosti.rs, Republika

Svet

16.04.2020

17:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U januaru 2018, tačno dve godine pre nego što je virus SARS-Cov-2 ceo svet bacio na kolena, američki diplomatski zvaničnici u Vašingtonu su poslali dva izveštaja čiji je sadržaj bio klasifikovan kao "osetljivo, ali ne i poverljivo", prenosi "Jutarnji list".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Naučnici iz SAD krajem 2017. godine posetili su Vuhanski institut za virologiju u sklopu šireg istraživanja te su ostali zatečeni slabim nivoom biosigurnosti koja ne priliči laboratoriji u kojem se ispituju potencijalno smrtonosni virusi.

Prvi izveštaj, u koje je imao uvid novinar "Washington Posta", upozorava na činjenicu da laboratorija u Vuhanu ispituje tipove korona virusa analizirajući potencijal njihove transmisije sa šišmiša na čoveka, a da zbog izuzetno loših sigurnosnih standarda u laboratoriji postoji opravdana zabrinutost zbog nove pandemije virusa tipa SARS.


Američki su naučnici, piše, tokom posete vuhanskoj laboratoriji upozorili svoje kineske kolege da im nedostaje stručnog osoblja i opreme koja poštuje sigurnosne zahteve laboratorija visokog nivoa kontaminacije. Vuhanski centar za kontrolu bolesti, koji se takođe spominje u izveštajima kao moguće izvorno mesto zaraze, posluje na biosigurnosnom nivou 2, što je znatno niže od nivoa 4 koji koriste ostali centri takve vrste.
 
RepublikaFoto: youtube.com/Travel Voyage
Pijaca u Vuhanu

Amerikanci su se tokom te službene posete susreli i sa Ši Zengli, vođom istraživačkog projekta koji se bavio analizom korona virusa. Njen tim je u novembru 2017. godine objavio istraživanje u kojem je dokazano kako su šišmiši iz pećine u provinciji Junan najizgledniji nosioci virusa SARS koji je eskalirao 2003. godine.


- Najbitnija informacija u njenom istraživanju bila je da korona virusi tipa SARS mogu doći u kontakt s ljudskim receptorom ACE2, što govori u prilog zaključku da se korona virusi mogu preneti sa šišmiša na čoveka. Iz perspektive javnog zdravstva, smatramo da je od ključne važnosti s velikom dozom pažnje nadzirati buduća istraživanja toga tipa virusa, zato što zbog slabe sigurnosti u laboratoriji postoji velika opasnost od eskalacije - navodi se u izveštaju posltom 19. januara 2018. godine, uz uputstvo kako postoji strah da se kineski naučnici nepotrebno izlažu riziku zaraze.

Taj sporni obaveštajni izveštaj pojačano spominje na vašingtonskim hodnicima polednjih sedmica, a Trampova administracija navodno već danima sumnja da je izvor virusa upravo Vuhanski institut za virologiju.

Prema informacijama "New York Timesa", američka obaveštajna služba nije željela javno iznijeti dodatne kompromitirajuće informacije, ali je jedan zvaničnik CIA-e istakao da poseduju još nekoliko ključnih podataka koji govore u prilog tezi da je  vuhanska laboratorija "izvorno mesto" virusa SARS-Cov-2.
 
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

S tim se slažu i vodeći američki stručnjaci, koji su od početka tvrdili da teza o nastanku virusa na vuhanskoj pijaci ne pije vodu. Izveštaj kineskih zvaničnika objavljen u januaru 2020. godine za prvog pacijenta navodi osobu koja nije imala nikakvu povezanost sa spornom pijacom; baš kao ni više od jedne trećine prvozaraženih pacijenata. Takođe, navode, pijaca je prodavala morske plodove, a ne slepe miševe koji su se dokazali kao uzročnici ovog virusa.

Dok je kineska vlada u potpunosti onemogućila dolazak do informacija koje se odnose na poreklo virusa, vuhanska laboratorija kategorički odbija optužbe za sopstvenu ulogu u svetskoj pandemiji.

Američki naučnici upozoravaju; „Ovo nije pitanje za teoretičare zavere, a ne treba se ni prstom tražiti krivac. Ali, važno je saznati kako je došlo do njegove nekontrolisane eskalacije zato što se jedino tako može spričiti buduća katastrofa.“

Isto je u sinoćnjem intervjuu na Fox Newsu kazao i američki državni sekretar Majk Pompeo.

- Vuhanski institut za virologiju nalazi se samo nekoliko kilometara od pijace koju je Peking naveo kao epicentar zaraze. Kina mora transparentno sarađivati u ovoj istrazi - naglasio je Pompeo, dodavši da će Vašington preduzeti sve raspoložive mere da što pre dođe do relevantnih informacija o poreklu virusa.

Treba još jednom naglasiti da ovo nije podsticanje na još jedne u nizu teorija zavere o poreklu virusa. Kao što je već ceo niz stručnjaka istakao, trenutno ne postoje nikakva kredibilna istraživanja koja govore u prilog tome da je virus SARS-Cov-2 nastao u laboratoriju, već su složni u tome da je na čoveka prešao sa životinje.

Međutim, postoji razlika između toga je li se transmisija dogodila na vuhanskoj pijaci ili je došlo do velikog sigurnosnog propusta u laboratoriju koji se bavi istraživanjem i drugih tipova potencijalno smrtonosnih virusa.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading