AUSTRALIJA U PANICI: Hakeri vladi ukrali osetljive informacije!

Autor: Tanjug

Svet

12.10.2017

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U velikom sajber napadu na jednu kompaniju koja pruža usluge australijskoj vladi, ukradene su osetljive informacije o australijskim odbrambenim programima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Australijskoj vladi ukradene osetljive informacije

Kako prenosi BBC, procurilo oko 30 gigabajta podataka, uključujući podatke o novim borbenim avionima i mornaričkim čamcima.

Kako je saopštila Vlada, ti podaci su komercijalno osetljivi, ali ne i poverljivi i nema informacija da je taj napad učinila neka druga država.

Australijski zvaničnici zaduženi za sajber bezbednost, nepoznatog hakera su nazvali "Alf" po liku iz nekada popularne serije.

Napadi su počeli u julu prošle godine, ali je australijska Direkcija za radioinženjersku odbranu o tome obaveštena tek u novembru.

Australijski ministar odbrane Kristofer Pin kazao je da bi haker mogao biti iz Australije ili iz neke druge države, ali i da je dobio uveravanja da napad ne predstavlja opasnost po državu.

Jedan od stručnjaka pri vladinoj agenciji kazao je da je haker iskoristio slabu tačku u softveru koji koristi aeronautička kompanija, a koji nije bio ažuriran 12 meseci i za koji su korišćene jednostavne šifre.
Prošle godine Australija je najavila povećanje troškova odbrane, zbog vojne ekspanzije u regionu, a planirano je da se vojna potrošnja poveća za 29,9 milijardi dolara u toku 10 godina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading