Nekom je korona majka, a nekom maćeha: Pandemija izmenila top listu svetskih milijardera

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

08.04.2020

20:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pandemija koronavirusa izmenila je Forbsovu listu milijardera, pa su mnogi i skinuti sa nje. Međutim, čak ni razvod od 40 milijardi dolara nije sprečio osnivača i izvršnog direktora Amazona, Džefa Bezosa, da treću godinu zaredom bude u samom vrhu lestvice svetskih bogataša.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džef Bezos

U prvoj polovini marta 226 ljudi izgubilo je status milijardera, što je 58 manje u odnosu na isti period prošle godine.

Bezos je ostao na vrhu Forbsove liste zahvaljujući njegovoj neto vrednosti od 113 milijardi dolara, iako beleži pad od 18 milijardi dolara u odnosu na prošlu godinu.

Najveći razlog tom padu je njegov razvod od književnice Mekenzi Bezos. Deonice Amazona, međutim, porasle su za 15 odsto prošle godine, što mu je pomoglo da nadoknadi deo gubitka od razvoda.

Mekenzi Bezos prvi put se pojavila na listi svetskih milijardera, i to zahvaljujući nagodbi o razvodu od 38 milijardi dolara. Kao deo nagodbe dobila je 25 odsto deonica Amazona, i zauzela 22. mesto Forbsove liste svetskih multimilijardera.

- Od preostalih milijardera, 51 odsto je siromašnije nego prošle godine. Grubo gledano, svetski milijarderi vrede osam biliona dolara, što je pad od 700 milijardi dolara u odnosu na 2019. godinu - navode iz Forbsa.

​Suosnivač "Majkrosofta" Bil Gejts na drugom je mestu svetskih milijardera sa bogatstvom od 98 milijardi dolara, što je više od 1,5 milijardi dolara u odnosu na prošlu godinu, prenosi RTS.

Najbogatija žena na svetu i dalje je naslednica "Volmarta", Alis Valton, koja je na devetom mestu sa 54,4 milijarde dolara.

Na Forbsovoj listi, inače, našlo se ukupno 2.095 milijardera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading