KIM DŽONG UN USKORO PLANIRA VELIKI RAKETNI RAFAL?

Autor: bloomberg.com, Republika

Svet

11.10.2017

10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severna Koreja planira da tokom sledeće nedelje ispali više raketa kratkog dometa i to uoči kongresa Komunističke partije Kine koji se održava dva puta u deset godina, piše južnokorejski dnevni list.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Skad raketa

Vojske Južne koreje i SAD-a, primetile su da je oko 30 raketa tipa Skad, prebačeno iz mesta južno od Pjongjanga, u grad na Nampo na zapadu zemlje, u kojem se nalazi centar za njihovo održavanje i modernizaciju.

Iako je lančano lansiranje ovih raketa kratkog dometa neuobičajeno, ovako nešto nije i bez presedana.

U martu 2014. godine predsednik Kim Džong Un lansirao je čak 71 Skad raketu za samo nedelju dana.

Severna Koreja ovim potezom najverovatnije želi da pokaže kako je sposobna da odgovori na svaku vrstu provokacije. Osim toga, Severna Koreja je prethodnih nekoliko meseci testirala i svoj nuklearni potencijal, isprobavajući rakete koje bi bojeve glave mogle da ponesu čak do američkog tla.

Ispaljivanje raketa kratkog dometa bio bi odgovor na združene vojne vežbe Južne Koreje i SAD-a, čiji kapacitet ovoga puta obuhvata i korišćenje nosača aviona, piše Azija biznis dejli.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading