Najmanje 10 OSOBA STRADALO u požarima u Kaliforniji

Autor: Tanjug

Svet

10.10.2017

07:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmanje 10 osoba stradalo je u na desetine šumskih požara koji se brzo šire vinogradskim delom savezne američke države Kalifornije, a stotine kuća je uništeno, saopštili su zvaničnici.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Požari besne Kalifornijom

Najmanje 100 osoba je povređeno u šumskim požarima koji bukte u Severnoj Kaliforniji, navodi AP. 

Podstaknuti vetrovima od 80 kilometara po satu, požari su primorali više od 20.000 osoba da se evakuišu iz okruga Napa, Sonoma i Juba. 


Kalifornijska vatrogasna služba saopštila je da je oko 30.000 hektara opustošeno velikim požarima, prenosi AFP. 

Najmanje 1.500 zgrada je uništeno, a guverner Kalifornije Džeri Braun proglasio je vanredno stanje u okruzima Napa, Sonoma i Juba.

Sedam osoba stradalo je u okrugu Sonoma, saopštili su zvaničnici. 


Takođe, dve osobe su poginule u okrugu Napa, a jedna u okrugu Mendosino, navodi Bi-Bi-Si. 

Više od 5.00 domova u Južnoj Kaliforniji evakuisano je dok vatrogasne ekipe pokušavaju da se izbore sa požarom, koji je zahvatio 6.000 hektara i uništio desetine objekata u okrugu Orandž.

Oblaci dima bili su vidljivi nad Diznilendom, a zvaničnici su izdali upozorenje za kvalitet vazduh za delove okruga Los Anđelesa. 

Tokom posete Kaliforniji, američki potrpedsednik Majk Pens rekao je da je savezna vlada spremna da obezbedi svu potrebnu pomoć toj zemlji dok se bori sa destruktivnim šumskim požarima. 

On je to rekao sinoć na događaju u oblasti Sakramenta nakon što je guverner Braun nagalsio da je tražio od američkog predsednika Donalda Trampa da proglasi "federalnu katastrofu".

- Blisko ćemo sarađivati sa guvernerom Barunom i Kalifornijom kako biste prebrodili ova izazovna vremena. Stojimo uz vas - poručio je Pens. 

Još nije poznato kako su požari izbili u nedelju uveče. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading