Tramp naredio Dženeral motorsu da proizvodi respiratore

Autor: Tanjug, Republika

Svet

28.03.2020

09:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Trump naredio je kompaniji Dženeral motors da počne da proizvodi respiratore za obolele od korona virusa, pozivajući se na zakon o vojnoj proizvodnji iz Korejskog rata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Tim aktom predsedniku se omogućava da primora kompanije da u vanrednim okolnostima osposobi privatni industrijski sektor za potrebe bezbednosti zemlje.

Tramp je rekao da Dženeral motors "gubi vreme" i da je neophodna akcija kako bi se spasili životi Amerikanaca, prenosi BBC.

"Danas sam potpisao dekret kojim naređujem ministru zdravstva da se posluži Zakonom o vojnoj proizvodnji i zahtevam od Džneral motorsa da pristanu, izvedu i daju prednost saveznim ugovorima za respiratore", rekao je Tramp.

Istakao je da će ta odluka omogućiti bržu proizvodnju respiratora koji će spasiti američke živote.

Trump je ranije izjavljivao da korišćenje ovakvog zakona nije potrebno jer su se kompanije dobrovoljno ponudile kako bi pomogle u borbi protiv širenja koronavirusa.

On je, međutim naveo da je virus uzeo previše maha i da to onemogućava da se postupci ugovaranja odvijaju normalno.

Nakon toga je na Tviteru napisao da je Dženeral motors smanjio broj respiratora koje je obećao da će da isporuči 40.000 na 6.000 i da su tražili povoljnije cene.

Istakao je da Dženeral motors "mora odmah da otvori svoju glupo napuštenu fabriku u Lordstau u Ohaju ili neku drugu i da hitno počne proizvodnju respiratora".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading