(VIDEO) ZNALI SMO ŠTA NAM PRETI? Kovid-19 stvoren u laboratoriji: Sve emitovano u emisiji 2015. godine!

Autor: objektiv.rs, Republika

Svet

27.03.2020

10:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanska televizija Rai 3, u svojoj emisiji posvećenoj nauci Leonardo, 2015. godine emitovala je prilog u kojem se tvrdi da su kineski naučnici stvorili "supervirus izvučen preko proteina slepih miševa stavljenih na poznati stari virus".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- To je samo jedan naučni eksperiment. Ipak to je stvorilo mnogo polemika u naučnom i medicinskom svetu i između država. Dakle, izvukli su proteine iz slepih miševa i stavili ih na njima poznati virus SARS iz 2003. godine i testirali ga na miševima. Efekti su bili ubitačni, a stigla je i potvrda da bi efekat bio ubitačan i na čoveka. Da li vredi stvoriti tako veliku pretnju i imati biološko oružje u svojim rukama samo da bismo se igrali nauke i eksperimenata - kaže se u TV prilogu.

Zanimljivo da se u reportaži kaže da se radi o virusu iz porodice korona.

- Dakle, to je koronavirus, ali novi koronavirus koji bi bio još opasniji – koji je stvoren u laboratoriji. Pokazao se smrtonosnim za miševe i definitivno bi bio mnogo opasan i za ljudski organizam - navodi se u emisiji Leonardo iz 2015. godine.

U reportaži je objašnjeno kako bi ovaj virus mogao da bude opasan i za čoveka.

- Jednostavno, stavljen je na virus SARS koji može uvek da se uradi, jer tih uzoraka imaju milion. Evo kako bi napao ljudski organizam: preko molekula koji bi se stvorio ušao bi u ljudska pluća i mogao bi da napada sve ljudske ćelije. Pre svega bilo bi teško disanje, dakle za respiratorne organe. Miš ne bi morao da se koristi kao posrednik, već bi direktno ovaj virus mogao da se pusti i da napada ljudski organizam - navodi se u emisiji.

Prema rečima autora emisije, eksperimentisanje je naišlo na brojne osude u svetu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Amerikanci su odmah tražili da se ovo zaustavi i oni su takve eksperimente prekinuli. To bi bilo biološko oružje i zato su zapretli da će Kinu staviti pod kontrolu ukoliko ovo ne uradi. Kinezi su rekli da je ovo samo eksperiment i da bi korist bila velika. Ipak, ta teorija ne ubeđuje mnoge. Kakva korist kada se igraš sa ljudskim životima? Jednog dana neko bi mogao da ga izvuče iz laboratorije i šta onda? U ovo vreme pametnije je ne stvarati nikakve organizme i mikroorganizme koji napadaju čoveka, jer svet je takav da je rizik enorman - navodi se na kraju reportaže.

Italijanska naučna zajednica je ubrzo saopštila da se danas ne radi o istom virusu kao u TV reportaži i da je Kovid-19 ipak nastao prirodnim putem.

Međutim, to nije ubedilo mnoge. Lider najjače opozicione partije Liga, Mateo Salvini, rekao je da je reportaža dokaz da je Kina sve vreme znala za virus i najavio da će pokrenuti raspravu o tom pitanju u italijanskom parlamentu. Njemu su se pridružili i predstavnici drugih desničarskih partija kao što su Fratelli d’Italia i Forza Italia.

Italijanski ministae spoljnih poslova Luiđi di Majo, s druge strane optužio je Salvinija da ga nije briga za Italiju nego samo za sopstveni interes, te da takvim vestima širi paniku.

Iako se u javnosti često provlače vesti da je Kovid-19 napravljen u laboratoriji, zvanični stav naučnika je da je ovaj virus nastao prirodnim putem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading