SPREMNO 2.000 MILIJARDI DOLARA EKONOMSKE POMOĆI: Trampova "bazuka" podigla svetske berze

Autor:

Svet

25.03.2020

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp postigao je dogovor s američkim senatom o paketu ekonomske pomoći u borbi protiv koronavirusa vrednom oko dva biliona (2.000 milijardi) dolara, namenjenom preduzećima, radnicima i zdravstvenom sistemu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Mediji su ovaj Trampov plan nazvali "finansijskom bazukom", čije se dejstvo odmah videlo pošto su vrednosti akcija na svetskim berzama odmah skočile iako paket pomoći još nije stupio na snagu pošto se čeka još odobrenje Predstavničkog doma Kongresa i Trampov potpis.

Svetska finansijska tržišta, bez obzira na to, više su nego pozitivno reagovala, pa je tako na Volstritu industrijski indeks "Dau Džouns" u utorak porastao čak 11,4 odsto, što je najveći dnevni skok na njujorškoj berzi još od 1933. godine. Nemački berzanski indeks DAX porastao je oko 11 odsto, a francuski CAC 40 8,4 odsto.

Globalni skok akcija na berzama nastavljen je i juče, pa je glavni japanski berzanski indeks "Nikei 225" skočio 7,9 odsto. Na kineskim berzama rast je bio nešto manji - 3,1 odsto u Hongkongu i dva odsto u Šangaju, kao i u Evropi, gde je na otvaranju berze u Milanu skok akcija iznosio 3,24 odsto, u Londonu dva odsto, u Frankfurtu tri odsto, u Parizu 2,84 odsto i u Madridu 3,32 odsto.

3.000

dolara dobiće četvoročlana američka porodica

NIJE JOŠ GOTOVO

- Ovo su dobre vesti, ali još nismo izašli iz šume - izjavio je za BBC Tom Stivenson, investicioni direktor američke kompanije za upravljanje fondovima "Fajdeliti internešenel".

 

Ukupno šest biliona dolara sa pozajmicama

Bela kuća je objavila da će ukupna vrednost spasavanja privrede SAD od koronavirusa iznositi šest biliona (6.000 milijardi) dolara, što je četvrtina američkog BDP. Glavni ekonomista Trampove administracije Leri Kudlou objasnio je da su, pored paketa od dva biliona dolara usvojenog u Senatu, predviđene i pozajmice iz federalnih rezervi u vrednosti od četiri milijarde dolara poput onih korišćenih nakon izbijanja svetske ekonomske krize 2008. godine.

 

Britanski medijski servis navodi da postoje nade da će američke mere pomoći u ublažavanju ekonomskog pada zbog globalnog zatvaranja država i njihovih privreda izazvanog pandemijom koronavirusa. Navodi se da, s obzirom na to da je poslovanje stalo kako u SAD tako i u ostatku sveta, ekonomske posledice ovog virusa ostaju i dalje neizvesne.

RepublikaFoto: pixabay.com

Koliko je sve oko Trampovog paketa pomoći bilo dramatično, pokazuje i podatak da je dogovor u Senatu postignut oko jedan sat posle ponoći u noći između utorka i srede. Vest o postignutom sporazumu objavio je viši savetnik u Beloj kući Erik Ueland.

- Dame i gospodo, postigli smo sporazum - rekao je Ueland i dodao da sporazum još pravno treba doraditi.

Ovo je najveća ekonomska mera spasavanja u istoriji SAD, koja je zamišljena kao višenedeljna ili višemesečna "zakrpa za ekonomiju", koja se kreće ka recesiji.

 

Virus juri kroz Njujork kao brzi voz

Guverner Njujorka Endru Kuomo izjavio je da koronavirus juri kao brzi voz kroz tu saveznu državu, u kojoj se vrhunac zaraze KOVID-19 očekuje za dve-tri nedelje. Sa više od 25.000 obolelih i više od 200 preminulih, Njujork je centar zaraze u SAD i toj saveznoj državi su, prema rečima Kuoma, "očajnički potrebni respiratori i bolnički kreveti. Tramp je juče na Tviteru objavio da su lažne vesti da ne želi da pomogne Njujorku zato što ne voli Kuoma, tvrdeći da ga voli i da pravi četiri nova medicinska centra i četiri nove bolnice i šalje 4.000 respiratora.

 

11,4

odsto porastao industrijski indeks "Dau Džouns" na Njujorškoj berzi

BRIGA ZA RADNIKE

Ovaj paket ekonomskih mera predviđa direktne isplate većini Amerikanaca, proširenje naknada za nezaposlene i program od 367 milijardi dolara pomoći za mala preduzeća kako bi zadržala profit dok su radnici primorani da ostanu kod kuće. Ministar finansija SAD Stiven Mnučin kazao je ranije da će male firme dobijati zajmove u trajanju od dve nedelje, a da će prosečna isplata četvoročlanoj američkoj porodici iznositi 3.000 dolara.

- Predsednik Tramp je veoma rešen da zaštiti američke radnike - poručio je Mnučin.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading