U Kini se pojavio HANTAVIRUS: To je izazvalo opštu paniku, a evo o kakvoj bolesti je reč!

Autor: Tanjug

Svet

25.03.2020

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ceo svet obišla je vest da je u Kini umro čovek od hantavirusa, što je izazvalo dodatnu paniku u momentu kada se planeta bori sa novim korona virusom (COVID-19).

Foto: Ilustracija

Virusolog Ana Gligić kaže da nema mesta panici, da je hantavirus (hemoragijska groznica ili mišja groznica) poznat stotinama godina unazad u Kini, da postoji vakcina za njega i da je poznato kako čovek treba da se štiti.

Pojašnjava da se virus prenosi sa zaraženog glodara pitem izmeta i urina na čoveka, a da nije bilo prenošenja sa čoveka na čoveka.


- Pojava hantavirusa u Kini nije nikakva senzačija, to je kod njih odomaćen virus - kaže Gligić za Tanjug.

Ističe da žarišta hantavirusa postoje u Kini, Koreji, Balkanu i Rusija. U Srbiji žarišta su, kako kaže, kod Čačka, Niša i manje žarište na Fruškoj gori.

- U bivšoj Jugoslaviji bilo je sedam epidemija hemoragijske groznice. To su bile epidemije od po 100 do 200 obolelih, a smrtnost je bila do 16 odsto - pojasnila je Gligić koja je hantavirus istraživala od 1960. godine i napisala dve knjige o tome.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading