Prvi pacijent oboleo od korone: Divno je disati samostalno

Autor:

Svet

24.03.2020

21:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pošto je u Italiji tri dana zaredom zabeležen pad broja zaraženih i umrlih od koronavirusa, uz rast broja oporavljenih, krivulja toka zaraze opet raste. Tokom jučerašnjeg dana broj umrlih od koronavirusa ponovo je premašio 700, tačnije preminule su 743 osobe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Potvrđen je tako stav stručnjaka da posle tri dana stagnacije zaraze još nije vreme za slavlje. Prema oceni epidemiologa, vrhunac zaraze u Italiji postignut je 21. marta, ali je broj zaraženih, hospitalizovanih i umrlih i dalje visok.

- Virus je brži od nas - izjavio je Masimo Gali, direktor odeljenja za zarazne bolesti bolnice "Luiđi Sako" u Milanu.

Matija Kosta, prvi pacijent iz mesta Kodonjo, koje je bilo jednog od početnih žarišta u Italiji, otpušten je iz bolnice nakon mesec dana intenzivne nege.

- Divno je kada možete disati samostalno - rekao je i apelovao građanima da ostanu kod kuće.

Direktor civilne zaštite Italije Anđelo Boreli izjavio je da brojevi zaraženih, hospitalizovanih i umrlih ipak mogu dati netačnu sliku, dodajući da na jednog potvrđenog pacijenta stručnjaci računaju da ima barem 10 neotkrivenih.

U ovom trenutku najozbiljniji problem u Italiji jeste nedostatak sanitetskog materijala. Italijanskim bolnicama dnevno je potrebno oko 300.000 medicinskih maski. Zemlje koje su najveći proizvođači ovog artikla, kao što su Indija, Rusija, Rumunija i Turska, zaustavile su izvoz jer čuvaju maske za sopstvene potrebe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading