Nema solidarnosti u EU: Češka i Poljska zaplenile isporuke za Italiju

Autor:

Svet

24.03.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Evropskoj uniji za vreme epidemije koronavirusa potpuno je nevidljiva evropska solidarnost, a sudeći prema pisanju italijanskih medija, jedan slučaj dokazuje da ona i ne postoji i da svaka zemlja gleda svoje interese, čak i ako je to na štetu drugih članica.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Rimski dnevnik Republika tvrdi da su Češka i Poljska zaustavile isporuku iz Kine hitno potrebne medicinske opreme za Italiju, zemlju koja je žarište infekcije na evropskom tlu. Navodi se da je jedan transport zaštitnih maski i opreme zaustavljen i zaplenjen u Poljskoj, a drugi u Češkoj. U prvoj isporuci koja je stigla iz Kine bilo je 680.000 maski i respiratori, što su češki carinici zaplenili.

U češkim medijima, kako prenosi Republika, pisano je da je ta oprema ukradena u Češkoj i da je zbog toga zaplenjena, a potom su objavljene slike na kojima se jasno vide italijanska i kineska zastava. Prema tvrdnji rimskog dnevnika, zaplenjena oprema već je podeljena češkim bolnicama. Ministar unutrašnjih poslova Češke Jan Hamaček priznao je putem Tvitera da se očigledno dogodila greška i da je jedan "mali deo " isporuke bio humanitarna pošiljka Italiji. I češki ministar spoljnih poslova Tomas Petriček priznao je grešku i kazao da zaplena nije bila namerna, kao i da se traže načini da se maske isporuče Italiji.

U Poljskoj su carinici, takođe, zaplenili opremu namenjenu za Italiju, u kojoj je bilo 23.000 maski. Italijanske vlasti zvanično su rekle da se radi o "ozbiljnom i apsurdnom slučaju", a ministarstvo spoljnih poslova izvršilo je pritisak na kolege u Varšavi.

U Španiji leže po hodnicama

U Španiji, koja je posle Italije najteže pogođena koronavirusom u Evropi, pacijenti leže po hodnicima klinike u Madridu, dok čekaju da se oslobde kreveti na intenzivnoj nezi. Ukupno je 33.089, a hospitalizovana je i vicepremijerka karmen Kalvo, koja ima respiratornu infekciju i čeka rezultate analize na koronavirus. Do sada je u toj zemlji umrlo 2.182, uz 462 preminulih za 24 sata.

KLJUČNI DANI ZA ITALIJU

U Italiji, gde je od koronavirusa zaraženo više od 59.000 ljudi, očekuje se da ova sedmica bude ključna za rezultate strogih mera koje je preduzela vlada te zemlje. Prema podacima vlasti u Rimu, broj novoobolelih u Italiji je u nedelju porastao za 5.560 pacijenata, odnosno 10,4 odsto, što je najmanji rast otkad je bolest buknula u toj zemlji 21. februara. Tanjug prenosi saopštenje italijanskog ministarstva zdravlja da se očekuje da mere koje su 11. marta pooštrene u cilju sprečavanja širenja virusa daju rezultate dve-tri nedelje nakon toga, stoga je ova nedelja ključna za signal da dolazi do preokreta.

Istraživanje kompanije "Nilsen" pokazalo je da, iako su mere u Italiji pooštrene, a kontrola građana pojačana, 35 odsto Italijana smatra da su mere koje su italijanske institucije preduzele i dalje slabe. Italija je uvela stroge mere karantina na teritoriji cele države, a mere su posebno pooštrene u najteže pogođenom regionu Lombardija. Region Ligurija, nadomak žarišta u Lombardiji i Pijemontu, bio je potpuno zatvoren tokom vikenda zbog koronavirusa, a policija je kontrolisala svaki deo Đenove, glavnog grada tog regiona.

KURC UPOZORAVAO

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je prošle nedelje da će posledice koronavirusa da se osećaju mnogo meseci i da će posle borbe sa ovom pošasti svet izgledati potpuno drugačije. Kurc je kritikovao nepostojanje saradnje među državama.

Kurc: U Evropi vidimo da solidarnosti nema kada postaje ozbiljno i to će voditi ka mnogo diskusija nakon krize

- U Evropi vidimo da solidarnosti nema kada postaje ozbiljno i to će voditi ka mnogo diskusija nakon krize - kazao je Kurc.

On je naveo da će "virus dugoročno imati posledicu na to kako ćemo se ophoditi jedni prema drugima i kako ćemo živeti, koliko smo obazrivi".

- Takođe će i globalizacija biti sve više analizirana - uveren je austrijski kancelar, uz ocenu da će kriza trajati još "veoma, veoma dugo", sve dok Austrija ne bude mogla da se vrati u normalu.

Kurc je naglasio da virus ima neverovatne posledice po privredu i da zbog toga treba učiniti sve da se podrže preduzetnici i osiguraju radna mesta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading