Trgovci koriste trenutnu situaciju da "deru" kupce! EK: Ne nasedajte na prevare

Autor: Tanjug

Svet

19.03.2020

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U EU upozoravaju da je izbijanjem pandemije COVID19 došlo i do porasta ponude "lažnih prozvoda" koji se prodaju putem interneta, a koji navodno služe za sprečavanje širenja ili lečenje korona virusa.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija


U Briselu upozoravaju potrošače da ne nasedaju na mnogobrojne prevare kojima se pojedini trgovci služe kako bi po znatno višim cenama prodali lažne prozvode, kao što su maske, kape i sredstva za pranje ruku.

- Takvi trgovci iskorištavaju trenutnu situaciju da prodaju svoje proizvode po veoma visokim cenama tvrdeći da zalihe imaju na primer malo i dovodeći tako u zabludu potrošače iz EU - navode u Evropskoj komisji.


U cilju rešavanja ovog pitanja, Evropska komisija i mreža nacionalnih organa za zaštitu potrošača na nivou EU pokrenule su zajedničke akcije zaštite kupaca od prevara uklljučujući i podizanje svesti građana o tim praksama.

- Nećemo prihvatiti da se trgovci korste strahove potrošača izazvane izbijanjem COVID-19 u EU. Neke platforme, poput Amazona i Facebooka, dobrovoljno su preduzele akcije protiv takvog oglašavanja. Potrošačka organizacija je pojačala svoj rad, a Komisija i nadležne vlasti država članica upotrebiće sva svoja ovlašaćenja za suzbijanje zloupotreba od strane trgovaca - kaže komesar za pravdu Didije Rejnders.

U Evropskoj komisiji kažu da će će za par dana izaći sa uputstvima, a obzirom na hitnost situacije, vlasti država članica se ohrabruju da što brže preduzmu potrebne posebne mere izvršenja na nacionalnom nivou.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading