Ko u doba korone dobije otkaz, leti iz Malte! Ministar ekonomije udario na strance, među njima i naši!

Autor:

Svet

18.03.2020

16:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malteški ministar ekonomije Silvio Schembri rekao je da će, ukoliko bilo koji stranac izgubi posao tokom krize epidemije Covid-19, morati odmah da se vrati kući ili da rizikuje deportaciju.

RepublikaFoto: Katarina Martić
Malta

- Milosrđe počinje od kuće. Naš glavni fokus su malteški radnici. Kada strani radnici izgube posao, oni će se morati da se vrate u svoju zemlju - rekao je Schembri u parlamentu u utorak.

Parlament je u utorak prvi put razgovarao o epidemiji koronavirusa, a Schembri je upozorio da ekonomija neće biti ista kao ranije, nakon što kriza prođe.

- Niko ne zna zasigurno koliko dugo će trajati ova situacija, ali budžet će biti najavljen do kraja ove nedelje kako bi se zaštitili poslovi - rekao je.

 

 

Pozivajući se na državljane trećih zemalja kojima je potrebna radna dozvola za rad na Malti, Schembri je rekao da je njegovo ministarstvo u kontaktu sa ministarstvom unutrašnjih poslova zemalja kako bi se osiguralo da napuste zemlju čim izgube posao.

- Već su u toku razgovori sa ministrom unutrašnjih poslova, tako da bi stranci na Malti bez radne dozvole morali da se vrate u svoju zemlju čim izgube posao - rekao je Schembri i dodao da radne dozvole neće biti obnavljane.

Dok je Schembri tokom svog parlamentarnog obraćanja govorio o "strancima", kasnije se posebno obratio državljanima trećih zemalja, posebno zaposlenima u turističkoj industriji. Mnogi su bili zbunjeni da li su njegovi komentari upućeni i prema državljanima EU.

Toliko, da je malteška privredna komora u izjavi rekla da se nada da su takvi komentari rezultat nesporazuma.

- U ovom trenutku bi trebalo da razmišljamo o zaštiti zdravlja svih ljudi, umesto da pronađemo sredstva koja će nas deliti. Koronavirus ne pravi razliku između nacionalnosti. Sigurni smo da su ministrove reči rezultat nesporazuma - saopštilo je Veće.

Oni su dodali da su mnoge kompanije u vlasništvu Italijana i da su uložile ogromne investicije na Malti i zapošljavale hiljade ljudi. Kao poreski obveznici, stranci imaju ista prava kao i državljani Malte.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading