PENTAGON ISKULIRAO ERDOGANA: Nećete dobiti "Patriot" dok Rusiji ne vratite S-400

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

10.03.2020

23:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Turskoj neće biti isporučeni protivvazduhoplovni raketni sistemi "Patriot", koje je tražila od Amerike, dok ne vrati Rusiji PVO sisteme S-400", izjavio je portparol Pentagona Džonatan Hofman.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mark Esper

- Stav ministra odbrane SAD Marka Espera bio je jasan od dana kada je stupio na dužnost ministra. On glasi da Turska neće dobiti baterije sistema "Patriot", dok ne vrati S-400 Rusiji - rekao je Hofman.

Diskusija o mogućoj isporuci američkih sistema "Patriot" Turskoj ponovo je zaživela nakon eskalacije tenzija u sirijskoj provinciji Idlib iako je isporuka ruskih S-400, koja je započeta sredinom jula 2019. godine, izazvala krizu u odnosima Turske i SAD.

RepublikaFoto: twitter.com/sputnik_fr
Sistem S-400

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije je izjavio da su SAD prilično smekšale stav kada je reč o S-400. Prema njegovim rečima, Amerika sada samo traži da Turska obeća da neće koristiti te sisteme.

Američki ambasador u Turskoj Dejvid Saterfild ranije je rekao je da su SAD izrazile nadu da će pitanje isporuke Turskoj sistema S-400 biti rešeno i upozorile da bi Ankara mogla snositi posledice zbog kupovine tih sistema prema Zakonu o suprotstavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA).

Istovremeno, turski lider je ranije najavio i da će ruski sistemi S-400 biće uvedeni u upotrebu u aprilu ove godine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading