RAT NARKO-KARTELA OKO AVOKADA: Kriminalne organizacije u Meksiku pronašle novi izvor prihoda

Autor:

Svet

06.03.2020

23:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Avokado je odličan za ishranu, koristi se i u kozmetici, ali je malo poznato da su se u Meksiku, gde se najviše uzgaja, u taj biznis uključili i narko-karteli.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dojče vele navodi da kriminalci preuzeli posao i šire strah u regionu Uruapan, gde se uzgaja 40 odsto kompletne svetske proizvodnje avokada.

Uruapan del Progreso, "glavni grad avokada", smešten je među blagim brežuljcima koje, sve do horizonta, prekrivaju plantaže avokada.

U centru tog grada u centralnom Meksiku, u kojem živi 300.000 stanovnika, sve deluje veoma mirno, ali je taj mir samo prividan.

Uruapan je poslednjih godina postao jedan od najopasnijih meksičkih gradova. Samo 2018. tu se dogodilo 297 ubistava. Najveći deo izvoza avokada iz Uruapana ide u SAD. U 2018.

Meksiko je severnom susedu izvezao tog voća u vrednosti od 2,7 milijardi američkih dolara. Kilogram u Uruapanu košta 1,4 dolara, što je otprilike pet avokada. U supermarketu, s druge strane, granica cena je 1,30 dolara po komadu.

Količina novca koja se u toj trgovini obrće nije izmakla pažnji narko-kartela. Sukob između trenutno najjačeg kartela u Meksiku Halisko Nueva Generasion i kartela Los Vijagras odavno je i tu eskalirao.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading