Šta će biti sa Idlibom? Napeta situacija, sastali se Putin i Erdogan!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

05.03.2020

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izjavom saučešća povodom nedavne pogibije turskih vojnika u sirijskoj provinciji Idlib, ruski predsednik Vladimir Putin počeo je susret sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom o postizanju primirja u Siriji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

Putin je na početku sastanka u Moskvi ocenio da je situacija u Idlibu postala toliko napeta da zahteva njihove direktne razgovore, prenosi Rojters.

Erdogan je izrazio nadu da će odluke koje budu donete na današnjem sastanku olakšati situaciju na severozapadu Sirije, gde su konflikti proteklih nedelja eskalirali.

Govoreći pred početak susreta, Erdogan je istakao da su odnosi između Turska i Rusije u usponu i da mu je cilj da ojača te veze.

Konflikt u regionu Idlib, zbog kojeg se skoro milion ljudi iselilo, intenziviran je ovih dana između i savezničkih pobunjenika s jedne strane i snaga Vlade Sirije podržane Moskvom i Teheranom s druge strane.

Prošle nedelje je 33 turskih vojnika poginulo u vazdušnim napadima snaga sirijske vlade, koju podržava Rusija, nakon čega je Erdogan pokrenuo ofanzivu "Prolećni štit".

Borba za Idlib, koji predstavlja poslednju velika oblast na severozapadu pod kontrolom pobunjenika, mogla bi da prouzrokuje, prema oceni Ujedinjenih nacija, najveću humanitarnu krizu od početka devetogodišnjeg civilnog rata u Siriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading