Profesor koji je pogodio 9 izbornih ciklusa predviđa: TRAMPOV PROTIVNIK ZNAĆE SE TEK U JULU

Autor:

Svet

02.03.2020

23:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Demokratska partija SAD danas održava novi, peti krug unutarstranačkih izbora za kandidata koji će se na predsedničkim izborima u novembru suprotstaviti republikanskom predsedniku Donaldu Trampu, a profesor Američkog univerziteta (American University) Alan Lihtmen veruje da bi prvi put za više od pola veka ime kandidata demokrata moglo da se sazna tek na završnoj konvenciji u julu u Milvokiju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Povodom današnjeg Superutorka, koji se tako naziva jer glasa čak 14 američkih saveznih država, britanski list Indipendent zatražio je mišljenje Lihtmena, koji je tačno predvideo poslednjih devet izbornih ciklusa u SAD, počevši da pogađa rezultate još davne 1984. godine.

- Mislim da je najverovatniji ishod da (u trci za predsedničku nominaciju) ili pobedi Berni Sanders ili niko, čime bismo prvi put za više od 50 godina imali konvenciju koja imenuje kandidata - rekao je Lihtmen.

On je dodao da njegov model predviđanja predsedničkih izbora nije predviđen za unutarstranačka glasanja, ali da ima veoma puno naznaka da bi odluka o kandidatu demokrata mogla da padne tek na konvenciji.

RepublikaFoto: Tanjug
Berni Sanders

14

američkih saveznih država danas glasa na Superutorak

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

- I to bi bilo veoma interesantno, ko zna šta bi tu moglo da se izrodi - kazao je Lihtmen.

Završna konvencija demokrata odrediće kandidata u slučaju da do jula niko od učesnika trke za nominaciju ne uspe da obezbedi glasove više od 1.990 delegata, što je polovina broja delegata koji idu u Milvoki. Superutorak je važan zato što donosi više od 1.300 delegatskih glasova jer danas glasaju Kalifornija i Teksas, odakle dolazi pojedinačno najviše delegata.

Prema anketama, Sanders vodi u Kaliforniji, dok bi veliki broj afroameričkih birača u najmanje pet saveznih država, Alabami, Severnoj Karolini, Tenesiju, Arkanzasu i Virdžiniji, mogao da pomogne bivšem potpredsedniku Džou Bajdenu da ponovo bude jedan od favorita za osvajanje nominacije. Na glasačkom listiću prvi put je i milijarder i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, koji je propustio prva četiri kruga unutarstranačkih izbora. Blumberg je u političke oglase širom zemlje već uložio pola milijarde dolara.

 

Butedžedž se povukao, podržaće Bajdena?

Pit Butedžedž, bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani, ratni veteran iz Avganistana i prvi otvoreno gej-predsednički kandidat u Americi, okončao je trku za Belu kuću. On je tesno pobedio na prvim unutarstranačkim izborima u Ajovi, da bi potom bio drugi u Nju Hempširu i treći u Nevadi, dok je u Južnoj Karolini osvojio samo tri odsto glasova Afroamerikanaca. Povlačenje umerenog demokrate iz trke moglo bi da pomogne Bajdenu, koji je pobedio u Južnoj Karolini. Tramp je na Tviteru poručio da će svi glasovi na Superutorak otići "uspavanom Džou Bajdenu" i da će "Berni (Sanders) ispasti iz igre".

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading