UNUTARSTRANAČKI IZBORI DEMOKRATA: Bajden ustao iz mrtvih, ali Sanders i dalje vodi

Autor:

Svet

01.03.2020

23:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši američki potpredsednik Džo Bajden ubedljivo je pobedio u Južnoj Karolini na četvrtim po redu unutarstranačkim izborima Demokratske partije za predsedničku nominaciju, a trijumf već pomalo otpisanom Bajdenu doneli su afroamerički birači.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Prema rezultatima 96 odsto prebrojanih glasova, Bajden je osvojio 48,7 odsto, a dosadašnji lider u izbornoj trci senator iz Vermonta Berni Sanders 19,9 odsto.

Bajdena, koji je bio predsednik SAD za vreme prvog crnog šefa Bele kuće Baraka Obame, podržalo je 64 odsto Afroamerikanaca, a Sandersa svega 15 odsto te populacije.

Glas Amerike navodi da je Sanders i dalje favorit za osvajanje nominacije pošto ima podršku i među drugim demografskim i ideološkim grupama, uključujući i one koji se identifikuju kao "veoma liberalni".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Berni Sanders

Sanders i dalje vodi u broju delegata koji će odlučiti demokratskog protivnika republikanskom predsedniku Donaldu Trampu na završnoj stranačkoj konvenciji u Milvokiju u julu.

Pobeda Bajdena u Južnoj Karolini prva je na ovogodišnjim unutarstranačkim izborima nakon loših rezultata u Ajovi i Nju Hempširu, kao i drugog mesta u Nevadi. Bajdenu je inače ovo prvi ovakav trijumf pošto se do sada već tri puta kandidovao za predsednika SAD, ali ni 1988. ni 2008. nije uspeo da osvoji nijednu državu.

Njegova pobeda u Južnoj Karolini mogla bi da uspori Sandersa, koji je bio gotovo izjednačen sa bivšim gradonačelnikom Saut Benda u Indijani Pitom Butedžedžom u Ajovi, posle čega je pobedio u Nju Hempširu i Nevadi.

TRKA ZA DELEGATIMA*

Berni Sanders  57
Džo Bajden 51
* Potrebna podrška najmanje 1.991 delegata za osvajanje predsedničke nominacije na završnoj konvenciji u julu

Blumberg uložio 400 miliona dolara

Bajdenova pobeda došla je svega dva dana uoči "superutorka", unutarstranačkih izbora u 14 američkih država, uključujući Teksas i Kaliforniju, koje daju ubedljivo najviše delegata, kada će se na glasačkom listiću prvi put naći i ime milijardera i bivšeg gradonačelnika Njujorka Majkla Blumberga, koji je propustio izbore u prve četiri države.

Blumberg je do sada u kampanju uložio oko 400 miliona dolara.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading