ROHANI INICIRAO RAZGOVOR SA PUTINOM: Situacija u Idlibu ne sme biti izgovor za mešanje SAD

Autor: Tanjug

Svet

29.02.2020

18:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednici Rusije i Irana, Vladimir Putin i Hasan Rohani, razgovarali su telefonom o gorućim pitanjima na međunarodnoj sceni – od situacije u sirijskom Idlibu do borbe protiv koronavirusa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hasan Rohani

Razgovor je inicirala iranska strana.

Kako se navodu i saopštenju iz Teherana, Rohani je izneo i stav da eskalacija nasilja u Idlibu izaziva zabrinutist, ali da sitaucija u toj sirijskoj provonciji ne sme da bude izgovor za mešanje SAD.

- Više puta je rečeno da se sirijski problem može rečiti samo političkim putem i on će biti rešen putem dijaloga. Ali, ne smemo da dozvolimo da se SAD mešaju i zloupotrebljavaju sirijski problem“, rekao je Rohani Putinu.

 

Dvojica predsednika su se složila da je neophodno sprovođenje sporazuma postignutih u Astani, koji se pre svega odnose na borbu protiv terorista, pri čemu je neophodno poštovati suverenitet i teritorijalnu celovitost Sirije.

 

Putin je tokom razgovora obećao iranskom kolegi pomoć u borbi proti koronavirusa.

Razgovarali su i o situaciji oko iranskog nuklearnog programa, istakvši da je neophodna realizacija Sporazuma kao ključnog faktora za očuvanje međunarodne bezbednosti.

 

Rohani razgovarao i sa Erdoganom

Iranski predsednik je prethodno telefonom razgovorao i s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o situaciju u Idlibu, pri čemu je istakao značaj nastavka saradnje između Irana, Rusije i Turske.

- Pitanje Idliba, posebno koncentracija opasnih terorista i zaštita civila u tom regionu, veoma je složeno. S jedne strane treba zaštititi civile a s druge uništiti teroriste - rekao je u razgovoru Rohani, koji je takođe istakao značaj astanskog procesa.

Erdogan je naveo da sadašnja situacija u Idlibu ne sme da se nastavi i da je zabrinut za sudbinu dogovora iz Astane.

Prema njegovim rečima, politički dijalog je jedini put za rešavanje sirijskog problema.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading