BIA da se spemi za ofanzivu CIA

Autor:

Svet

05.10.2017

18:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor CIA Majkl Pompeo (52) najavio je novu strategiju po kojoj će američka obaveštajna agencija, kako je rekao, slati više agenata u svet kako bi štitili nacionalnu bezbednost SAD (zvanična formulacija).

RepublikaFoto: youtube.com/Fox News
Pompeo: Nadiru špijuni

Iako nije precizirao koliko agenata će poslati u obaveštajne akcije, Pompeo je istakao da je važno da osoblje bude bliže mestima na kojima se neprijatelji obučavaju i pripremaju da "zbrišu Ameriku".

Prema njegovim rečima, potrebno je da se donošenje odluka u CIA spusti na niži nivo jer bi, kako je naveo, lideri Agencije u stanicama i bazama širom sveta trebalo da u "najvećem mogućem stepenu budu u stanju da donose odluke koje utiču na situaciju".

Analitičare ovakav stav Pompea ne čudi s obzirom na to da je na čelo CIA došao u periodu pojačanih napada islamskih esktremista, zaoštravanja odnosa sa Rusijom, ubrzanih pretnji severnokorejskog nuklearnog programa i napetih odnosa između predsednika SAD Donalda Trampa i obaveštajnih agencija. U američkoj javnosti poznat je kao oštar kritičar Obaminog nuklearnog sporazuma s Iranom i protivnik zatvaranja zloglasnog zatvora Gvantanamo na Kubi.

Bivši obaveštajac Božidar Spasić za Srpski telegraf kaže da Amerikanci šalju poruku svojim neprijateljima ili onima koje su označili kao zlikovce da unapred odustanu od bilo kakvog poteza protiv njih.

- CIA na ovaj način dokazuje koliko je moćna. Zanimljivo je, međutim, da oni neće samo da zaštite nacionalnu bezbednost nego im se osladilo i da kroje sudbinu drugim državama, ali za svoj račun - zaključuje Spasić. M. R. I.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading