PROTEST U LONDONU PROTIV IZRUČENJA ASANŽA: Među okupljenima i Rodžer Voters i Janis Varufakis

Autor: Tanjug

Svet

22.02.2020

17:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko stotina ljudi okupilo se u centru Londona pozivajući Britaniju da odbaci zahtev za ekstradiciju osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža SAD.

Foto: Tanjug/AP
Rodžer Voters

Sud u Londonu zasedaće u ponedeljak 24. februara zbog ocene zahteva Vašingtona o izručenju Asanža, aktiviste za slobodu medija, da bi mu bilo suđeno za objavljivanje poverljivih dokumenata o američkim ratovima u Avganistanu i Iraku 2010. godine.

Asanž (48) se suočava sa 18 tačaka optužnice, uključujući jednu za špijunažu, a koja predviđa kaznu do 175 godina zatvora, navodi AFP.

Pristalice Asanža prvo su se okupile ispred predstavništva Vlade Australije, a odatle su prošli centrom Londona do zgrade parlamenta.

Pojedini su uzvikivali "novinarstvo nije zločin" i nosili transparente izrugujući se premijeru Borisu Džonsonu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Janis Varufakis

Britanska Vlada nema formalnu ulogu u slučaju izručenja. Očekuje se da će sud zasedati sedam dana, a naknadno ročište planirano je za 18. maj.

Bilo koja odluka suda podleže žalbi tako da bi Asanž mogao još dugo vremena ostati u zatvoru.

"Ja ne razumem zašto je Džulijan ovde u zatvoru", rekao je Ansažov otac Džon Šipton okupljenima ispred zgrade parlamenta u Londonu.

Među okupljenima bilo je i poznatih ličnosti kao što su koosnivač grupe "Pink flojd" Rodžer Voters i bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis.

Poznati modni dizajner i aktivista Vivijen Vestvud, takođe, je došla da podrži osnivača "Vikiliksa", rekavši da je Asanž "anđeo demokratije".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading