PROPALI PREGOVORI TURSKE I RUSIJE O SIRIJSKOM IDLIBU! Erdogan: Napad pitanje vremena! Kremlj: Najgori mogući scenario

Autor:

Svet

19.02.2020

23:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Tokom pregovora u Moskvi Rusija i Turska nisu postigle sporazum u cilju smanjenja napetosti u vezi sa sirijskom pokrajinom Idlib", izjavio je juče šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Da li će uspeti da se dogovore? Erdogan i Putin

On je na konferenciji za novinare rekao da su se snage sirijske vlade koje sprovode ofanzivu u Idlibu pridržavale prethodnih sporazuma o toj pokrajini na severozapadu, koja je poslednje utočište pobunjenika pod zaštitom Turske, ali da su reagovale na provokacije.

Lavrov je upozorio da se nastavljaju vojni napadi na sirijske i ruske snage u Idlibu i dodao da Moskva podržava akcije sirijske vojske.

U Moskvi za sada nema nagoveštaja o eventualnom sastanku predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da su predsednici u "bliskom kontaktu" i da, ukoliko bude bilo potrebno, "telefonski razgovor može biti odobren bukvalno za nekoliko sati".

 

 

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu nije isključio mogućnost da se lideri dve zemlje sastanu u narednim danima da bi razgovarali o situaciji u Idlibu.

Kremlj je prethodno saopštio da bi turska vojna operacija protiv snaga sirijske vlade u Idlibu bila najgori mogući scenario. "

- Moskva se snažno protivi takvoj operaciji - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da Rusija i Ankara ostaju u kontaktu da bi pokušale da spreče dalju eskalaciju tenzija u Idlibu.

Erdogan je ranije izjavio da su razgovori s Rusijom o sirijskom Idlibu daleko od ispunjavanja zahteva Turske i upozorio da je vojna operacija samo pitanje vremena. U obraćanju poslanicima njegove vladajuće Partije pravde i razvoja Erdogan je istakao da je Turska odlučna da Idlib postane bezbedna zona "bez obzira na cenu" i nezavisno od razgovora koji se nastavljaju s Rusijom, koja podržava snage sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading