Konteova vlada pada?

Autor:

Svet

14.02.2020

23:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši italijanski premijer iz redova levog centra Mateo Renci izjavio je juče da bi aktuelna vlada mogla da padne nakon što je njegova mala stranka Italija viva (Živa Italija) bojkotovala sastanak kabineta u vezi sa spornom reformom pravosuđa i nakon što je premijer Đuzepe Konte naveo da je spreman da podnese ostavku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Đuzepe Konte

Rencijeva Italija viva je deo vladajuće koalicije zajedno sa Demokratskom partijom i populističkim Pokretom pet zvezdica, međutim, on se stalno nalazi u centru pažnje zbog prepirki unutar koalicije. Iako prema istraživanjima ta stranka ima podršku svega četiri odsto glasača, njena podrška vladajućoj koaliciji je ključna za podršku u parlamentu i Senatu. Renci, koji se protivi reformama, predložio je Konteu da sastavi novu koaliciju nakon što je on pozvao na jedinstvo unutar vladajuće koalicije.

- Ukoliko Konte želi da formira novu vladajuću koaliciju, nećemo se protiviti - rekao je Renci u video-poruci objavljenoj na Fejsbuku.

Rencijeva stranka pretila je i da će pokrenuti izglasavanje nepoverenja ministru pravde Alfonsu Bonafedeu, koji je član Pokreta pet zvezdica, zbog čega je Konte rekao da Italija viva mora da razjasni šta tačno želi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading