Rumunija i Mađarska se pridružuju zemljama koje angažuju vojsku zbog koronavirusa

Autor: balkansec.net

Svet

13.02.2020

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve veći broj država Evrope angažuje vojsku za evakuaciju i prihvat ljudi iz Kine zbog epidemije koronavirusa. Prve zemlje regiona koje su to učinile su Rumunija i Mađarska.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mađarska vojska (Foto: Ilustracija)

U specijalnoj misiji rumunskog ratnog vazduhoplovstva ove nedelje su transportnim avionom C-27J Spartan sa opremom za medicinsku evakuaciju i odeljkom za izolaciju iz Nemačke u Bukurešt prebačene dve osobe koje su prethodno boravile u Kini. Obe su smeštene u karantin u trajanju od 14 dana.

Prema navodima rumunskih medija grad Bukurešt odredio je poseban objekat za prihvat i smeštaj osoba u karantinu. Zgrada na neidentifikovanoj lokaciji predviđena je za smeštaj do sto ljudi.

Mađarska je takođe angažovala ratno vazduhoplovstvo za prevoz svojih građana koji su boravili u ugroženim područjima i formirala specijalnu radnu grupu za borbu protiv korona virusa. Drugog februara avionom Erbas A319 mađarskog ratnog vazduhoplovstva iz Francuske je u Budimpeštu prebačeno sedam državljana te zemlje.

Mađarski i Rumunski državljani koji su vojnim vazduhoplovima vraćeni kući prebačeni su prethodno iz Kine letovima koji su organizovale najveće države starog kontinenta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Najbrojnije evakuacije iz Kine u Evropu do sada su izvele Francuska, Velika Britanija i Nemačka, a globalno SAD i Japan.

Uloga oružanih snaga varira od države do države: od vazduhoplovne evakuacije, prihvata na zemlji, organizacije karantinskog smeštaja pa do medicinskog nadzora.

Francuska je tako u prvom letu u vazduhoplovnu bazu Istr na jugu zemlje iz Kine prebacila oko 200 francuskih državljana. Putnici su smešteni u karantin u letovalištu u blizini Marselja. U saradnji sa Evropskom unijom Pariz je organizovao drugi let u kome je evakuisano 250 osoba iz različitih država Evrope uključujući i četiri državljana Srbije.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je specijalnim čarter letom 30. januara prebacila iz Kine 150 Britanaca i pedesetak osoba iz drugih delova Evrope. Odredište leta bila je najveća baza RAF-a Brajz Norton u Oksfordšajru a karantin je organizovan u bolnici kod Liverpula. U drugom letu 9. februara evakuisano je još 150 lica. Za prihvat je ponovo korišćena baza Brajz Norton.

Berlin ekstenzivno koristi vojne resurse u vanrednoj situaciji. Avionom Erbas A310 nemačkog ratnog vazduhoplovstva iz Vuhana 2. februara prebačeno je 102 osoba iz Nemačke i 26 državljana drugih evropskih zemalja. Smešteni su u vojnu bazu Gemershajm kod Štutgarta i nalaze se pod nadzorom vojnog saniteta i drugih medicinskih stručnjaka.

Italija i Turska takođe su angažovale ratno vazduhoplovstvo za evakuaciju svojih državljana. Rim je evakuisao 57 državljana a karantin je organizovan u vojnoj bazi Čekinjola južno od Rima. Ankara je prebacila vojnim transportnim avionom Erbas A400 42 državljana Turske, Gruzije, Albanije i Azerbejdžana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ruske oružane snage bile su nosilac nosilac evakuacije ruskih državljanja iz epicentra zone epidemije u Kini. Transportnim avionoma Il-76 prebačeno je 144 osoba iz Rusije i više republika nekadašnjeg SSSR-a. Karantin je organizovan je u odmaralištu u sibirskoj oblast Tjumen koje sada obezbeđuje vojska.

Na globalnom nivou najveći angažman vojske u zbrinjavanju sugrađana iz epicentra epidemije u Kini organizovale su SAD. Pentagon je ministarstvu zdravlja za potrebe karantinskog smeštaja stavio na raspolaganje vojne baze širom severnoameričkog kontinenta.

Vazduhoplovna baza Miramar kod San Dijega poslužila je za smeštaj 350 osoba koje su 5. februara prebačene iz Kine. U bazu Marč u Kaliforniji 30. januara iz Kine je evakuisano 195 državljana SAD. Baza Ešland u Nebraski 7. februara prihvatila je je 57 osoba iz ugroženih područja. U drugom letu organizovanog istog dana više desetina osoba smešteno je u bazu Lekland u Teksasu.

Ukupno šest vazduhoplovnih baza koristi se za prihvat evakuisanih i karantin: Marč, Trevis i Miramar u Kaliforniji, Fort Karson u Koloradu i Leklend u Teksasu. Dodatnih 11 vojnih baza u blizini najvećih međunarodnih vazdušnih luka u toj zemlji služiće za potrebe karantinskog smeštaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading