Salviniju ukinut imunitet, čeka ga suđenje i moguća kazna od 15 GODINA ZATVORA

Autor: Tanjug, Republika

Svet

12.02.2020

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanski Senat izglasao je danas da se Mateu Salviniju ukine imunitet, nakon što su senatori izjavili da žele da ga optuže jer je odbio da dozvoli grupi migranata da pristane u Italiji prošlog jula, dok je čekao da se druge evropske države slože da ih prime.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mateo Salvini

Salvini, koji je u to vreme obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova, mogao bi na kraju da se suoči sa zatvorskom kaznom do 15 godina ako bude proglašen krivim na kraju pravnog postupka, koji obično traje godinama.

Lider italijanske desničarske partije Liga i sam je zatražio danas da mu se sudi zbog zadržavanja migranata na moru prošle godine, u pokušaju da izvuče politički kapital iz slučaja, piše "Rojters".

- Odlučio sam protiv svojih interesa... da idem na sud i oslonim se na nepristrasnost sudstva. Za razliku od drugih koji beže, ja ne bežim i smireno ću čekati presudu, prvo suda, a potom i italijanskog naroda kada bude glasao - kazao je Salvini novinarima.

Tokom 14 meseci na mestu ministra unutrašnjih poslova Salvini je neprestano sprečavao ulazak migranata u Italiju i ometao aktivnosti spasilačkih brodova, preteći humanitarnim organizacijama kaznama i pokušavajući da natera druge evropske zemlje da prihvate migrante.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading