ZAPEČAĆENA SUDBINA: Strahotni oganj progutaće nas žive!

Autor: agencije, Republika

Svet

04.10.2017

11:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U dva najveća australijska grada Sidneju i Melburnu za nekoliko decenija temperatura bi preko leta mogla da dostigne 50 stepeni Celzijusovih, pokazuje nova studija.

Foto: pixabay.com
Tempetarure dosežu do 50 stepeni, što je van pameti

Ovi gradovi mogli bi da osete posledice globalnog zagrevanja čak i ako se sprovede odredba iz Pariskog sporazuma o ograničavanju rasta temperature na dva stepena u odnosu na predindustrijsko doba, navode naučnici.

Oni su dodali da bi, u slučaju ispunjenja tog uslova, šanse za dane sa temperaturom od 50 stepeni bile manje, preneo je Bi-Bi-Si.

U Sidneju je 2013. godine izmereno rekordnih 45,8 stepeni, a u Melburnu 46,4 stepena 2009. godine, navodi se u podacima državne meteorološke službe.

Novom studijom obuhvaćene su samo australijske države Viktorija i Novi Južni Vels, ali istraživači kažu da i stanovnici ostalih delova Australije mogu da očekuju sličan rast temperature.

- Jedna od najtoplijih godina na globalnom nivou bila je 2015, a to bi mogao da postane prosek do 2025. godine - rekla je vođa istraživanja doktor Sofi Luis sa Nacionalnog univerziteta Australije.

Istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni u žurnalu "Geofizički istraživački zapisi", obuhvaćeni su podaci sakupljeni merenjima i klimatski modeli uz pomoć kojih se predviđa temperatura u budućnosti.

Luisova je rekla da dani sa temperaturom od 50 stepeni mogu da se očekuju u periodu od 2040. do 2050. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading