ŽESTOKO U SB UN! Abas besno odbacio Trampov plan: To je poklon Izraelu

Autor: Tanjug

Svet

11.02.2020

23:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Palestinski predsednik Mahmud Abas ljutito je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, odbacio mirovni plan američkog predsednika Donalda Trampa za Bliski istok, opisujući ga kao poklon Izraelu i neprihvatljiv za Palestince.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Muhamed Abas

Mašući kopijom dokumenta Abas je rekao da država koja je namenjena Palestincima izgleda kao "iskidani švajcarski sir", prenosi Rojters.

Abas je pozvao Trampa da povuče plan i da se dve strane umesto toga vrate pregovorima na osnovu postojećih rezolucija UN koje pozivaju na rešenje koje predviđa razgraničenje dve države na linijama od pe 1967. godine.

On je pozvao Savet bezbednosti da sazove međunarodnu konferenciju za primenu sporazuma i istakao da SAD ne mogu da budu jedini posrednik.

Upozorivši na mogućnost izbijanja nasilnih protesta, Abas je istakao da situacija može da se uruši svakog momenta.

- Potrebna nam je nada. Molim vas nemojte nam uskratiti nadu - poručio je palestinski pedsednik i dodao da Palestinci neće pribeći terorizmu.

Obraćanje Abasa Savetu bezbednosti dolazi u trenutku dok među ambasadorima kruži nacrt rezolucije kojom bi bio osuđen plan Izraela za aneksiju naselja koje je izgradio na Zapadnoj obali, što bi u velikoj meri doprinelo kritikama Trampovog plana.

Nacrt rezolucije, koju su predložili Tunis i Indonezija, sigurno će biti odbijen zahvaljujući američkom vetu, ali će istovremeno pokazati negativan stav pojedinih zemalja članica prema Trampovoj ponudi, predstavljenoj pre dve nedelje uz mnogo pompe, navodi Rojters.

 

 

AP izveštava o protestima više hiljada Palestinaca na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, koji negoduju zbog Trampovog plana i apeluju na Savet bezbednosti UN da usvajanjem rezolucije uskrati podršku inicijativi Bele kuće.

Trampov plan za Bliski istok dozvoljava da Izrael anektira veći deo okupirane teritorije na Zapadnoj obali, uključujući i izraelska naselja u kojima je nastanjeno nekoliko stotina hiljada Izraelaca, a za koja veći deo međunarodne zajednice smatra da su bespravno podignuta.

Palestinci su prekinuli sve odnose sa Belom kućom kada je Tramp 2017. godine priznao Jerusalim, na koji i Palestinci polažu pravo, kao glavni grad jevrejske države.

U nedavnim istraživanjima 94 odsto Palestinaca sa Zapadne obale se izjasnilo protiv najnovijeg Trampovog plana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading