Britanac zaražen u Španiji, lažna uzbuna u Zagrebu

Autor:

Svet

09.02.2020

23:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Španiji je juče potvrđen drugi slučaj zaraze novim kineskim koronavirusom, a oboleo je britanski državljanin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustarcija

Španski nacionalni centar za mikrobiologiju objavio je da je novi slučaj registrovan na Majorci, a Britanac koji živi na tom među turistima popularnom ostrvu zarazio se krajem januara tokom skijanja u Francuskoj, gde je došao u kontakt sa zaraženom osobom. Vlasti pokušavaju da identifikuju sve osobe sa kojima je Britanac došao u kontakt u Španiji.

U Zagrebu su se tokom vikenda pojavila tri nova slučaja sumnje na koronavirus, za dva muškarca je ta sumnja odmah otklonjena, a juče je saopšteno i da žena koja je u subotu primljena na Kliniku za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" u Zagrebu nije zaražena.

Broj osoba preminulih od posledica epidemije koronavirusa u Kini porastao je na 811, čime je premašen broj žrtava epidemije SARS u svetu 2002. i 2003. godine. Oko 37.500 ljudi zaraženo je širom sveta, od kojih je 37.198 u kontinentalnom delu Kine. Većina žrtava je u provinciji Hubej, gde je virus i otkriven.

U Hongkongu je registrovano 25 slučajeva koronavirusa, od kojih je jedna osoba preminula, a deset u Makau. U Japanu je registrovano 96 slučajeva, u Singapuru 40, u Tajlandu 32, u Južnoj Koreji 25, na Tajvanu i u Maleziji po 16, u Australiji, Nemačkoj i Vijetnamu po 14, u SAD 12, ali je jedan američki državljanin preminuo u Kini od posledica koronavirusa.

Francuska je prijavila 11 zaraženih, Ujedinjeni Arapski Emirati sedam, Kanada šest, Filipini tri slučaja, od kojih je jedna osoba preminula, a Britanija, Indija i Italija takođe po tri. U Rusiji su dve osobe zaražene, a u Belgiji, Nepalu, Šri Lanki, Švedskoj, Španiji, Kambodži i Finskoj po jedna.

Na kruzeru sa Srbima šest novih slučajeva

Još šest slučajeva obolelih od koronavirusa zabeleženo je juče među putnicima kruzera "Dajmond princes", usidrenog kod japanskog grada Jokohama, čime je broj zaraženih porastao na 70.

Na brodu koji je u karantinu od 3. februara nalazi se 3.700 putnika iz 50 zemalja, među kojima je 14 državljana Srbije. Ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić rekao je ranije za TV Prva da su državljani Srbije koji se zbog koronavirusa nalaze u karantinu na kruzeru "Dajmond princes" kod Jokohame zdravi, dobro raspoloženi i u dobrom psihičkom stanju.

On je dodao da srpski državljani nisu testirani na koronavirus, što znači da ne spadaju u rizičnu grupu putnika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading