Otac više nije "kolac"! I tata dobija porodiljsko odsustvo

Autor:

Svet

07.02.2020

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izreka "Otac-kolac" nastala je u tradicionalnim porodicama u kojima otac nije smeo ni slučajno da preuzima ulogu majke - da pokazuje nežnost deci, brine o njima na način na koji to rade one. Međutim, kako su se vremena menjala tako je i epitet "kolac" nestao iz porodice, pa su tate "dogurale" dotle da imaju pravo i na porodiljsko kao i njihove supruge.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nova finska vlada najavila je planove da oba roditelja dobiju isto porodiljsko odsustvo. Cilj je da očevi provedu više vremena sa svojom decom. Plaćeno odsustvo povećaće se na kombinovanih 14 meseci, odnosno po 164 dana za svakog.

Susedna Švedska je najvelikodušnija u Evropi kada je u pitanju porodiljsko odsustvo jer roditelji dobijaju 240 dana slobodnih nakon rođenja deteta. Finska je rekla kako žele da promovišu blagostanje i ravnopravnost spolova.

Ministarka zdravstva i socijalnih pitanja, Aino-Kaisa Pekonen, rekla je da je počela radikalna reforma porodičnih beneficija s ciljem jačanja roditeljskih odnosa od početka.

Prema trenutnom sistemu u Finskoj, porodiljsko odsustvo za majke traje 4,2 meseca dok očevi imaju 2,2 meseca koje mogu da iskoriste dok njihovo dete ne napuni dve godine. Dodatnih šest meseci mogu da podele. Ali u proseku samo jedan od četvoro očeva realizuje to pravo.

Prema novom planu, svaki od roditelja bi dobio 6,6 meseci odsustva, a trudnice bi dobile dodatne mesece. Roditeljima bi bilo dopušteno da prenesu svojih 69 dana, samohrani roditelji mogu koristiti oba odsustva.

 

Profesorka sa Univerziteta u Oslu, koja je vodila nordijsku istraživanje roditeljskog dopusta, kazala je da su nordijske zemlje na putu davanja prava očevima koja ne mogu da budu prenesena na majku.

I EU ide u tom pravcu sa direktivom iz 2019. godine koja državama članicama daje tri godine da svakom roditelju omogući najmanje četiri meseca odsustva, uključujući dva meseca koja mogu da budu prenesena.

Portugal već ima rodno neutralni sistem sa 120 dana odsustva tokom kojih im se isplaćuje puna plata i dodatnih neobaveznih 30 dana tokom kojih im se isplaćuje 80 odsto plate.

Očevi u Danskoj imaju dve nedelje odsustva nakon rođenja, a majka i otac zajedno mogu da podele 32 nedelje. Vlada Finske rekla je kako će ove promene koštati dodatnih 100 miliona evra.

UNICEF je u svom poslednjem izvještaju pohvalio Švedsku, Norvešku, Island, Estoniju i Portugal kao zemlje koje imaju najbolje porodične zakone.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading