Ruski naučnici razvili lek protiv koronavirusa?

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

04.02.2020

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Kina je kupila ruski antivirusni lek triazavirin kako bi ga testirala za lečenje novog koronavirusa", izjavio je zamenik ministra zdravlja Rusije Sergej Krajevoj.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Oni sada kupuju od nas jedan lek, triazavirin, kako bi sproveli svoja klinička ispitivanja. Stvar je u tome što za sada nema jasno dokazanih specifičnih antivirusnih svojstava - rekao je Krajevoj novinarima na brifingu.

Krajevoj je precizirao da Kina specijalno nabavlja triazavirin, kako bi procenila sposobnost leka u borbi protiv novog koronavirusa.

Prema dostupnim izvorima - triazavirin je antivirusni lek direktnog delovanja iz porodice azoloazina i koristi se za lečenje gripa. Razvila ga je grupa ruskih stručnjaka, a proizvodi se na Uralu.

Do sada je novom infekcijom koju je izazvao koronavirus u Kini zaraženo više od 20.000 ljudi, a 425 osoba je umrlo.

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti - to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV).

Prvi oboleli imali su veze sa tržištem morskih plodova, a pretpostavlja se da bi izvor virusa mogle biti zmije koje se u Kini često koriste za ishranu. Kasnije je objavljeno da virus može da se prenosi sa čoveka na čoveka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading