Rampa za EU robu! Džonson se potpuno izoluje

Autor: Republika

Svet

02.02.2020

20:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon zvaničnog izlaska Velike Britanije iz EU, koji se dogodio 31. januara u ponoć, premijer Boris Džonson planira da od naredne godine uvede carinske i granične kontrole za svu robu iz EU.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Džonson

- Planiramo pune kontrole i provere robe iz EU, uključujući izvozne deklaracije, bezbednosne deklaracije, provere zdravlja životinja, kao i sve robe za supermarkete - rekao je viši izvor u Džonsonovoj vladi britanskom listu Dejli telegraf.

Taj izvor navodi da će kontrole biti uspostavljene od januara 2021. godine. Prema prethodnim planovima vlade u Londonu vezanim za Bregzit bez sporazuma, samo mali procenat robe trebalo je da podleže kontroli. Britanskim napuštanjem EU sa privremenim trgovinskim sporazumom otpočeo je period od 11 meseci, tokom kojeg će premijer pokušati da isposluje sporazum o slobodnoj trgovini sličan onome koji postoji između Kanade i EU.

Britanski pregovarači se nadaju da bi pretnja oštrijim kontrolama, ukoliko se ne postigne sporazum, mogla da natera EU da pristane na uslove Londona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading