Lamanš: Britanska rampa za francuske ribare

Autor: Tanjug

Svet

01.02.2020

22:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francusko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da je Velika Britanija privremeno zabranila francuskim ribarima lov u vodama kod Gernzija, ostrva u Lamanšu nadomak francuske Normandije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kako prenosi Rojters, ova zabrana je izrečena zbog administrativnih promena nakon Bregzita koje će, kako se očekuje, biti prevaziđene u narednim danima.

Sporazum o slobodnom pristupu vodama kod Gernzija, ostrva u Lamanšu nadomak francuske Normandije, bazirao se na Evropskom sporazumu o ribolovu, koji je automatski prestao da važi nakon noćašnjeg izlaska Velike Britanije iz EU.

Predstoje novi pregovori Brisela i Londona o post-Bregzit trgovinskom sporazumu.

Za sada, do kraja ove godine tokom tranzicionog perioda, na snazi će biti postojeći propisi, na osnovu kojih je francuskim ribarima dozvoljeno ribarenje u vodama kod Gernzija. Ipak, lokalne vlasti Gernzija, odlučile su da uspostave novi sistem prema kojem ribarski brodovi moraju da dobiju pojedinačne dozvole za ulazak u pojas od 6 do 12 millja od obale ostrva.

Francusko ministarstvo poljoprivrede je, prema pisanju Rojtersa, najavilo da će tokom sledeće nedelje biti uvedena procedura za dobijanje ovih dozvola.

- Do tada, pristup vodama oko Gernzija privremeno je suspendovan za francuske ribare - navodi se u saopštenju francuskog ministarstva.

Lokalne vlasti Gernzija, Aldernija i Sarka saopštile su juče da se uvodi niz mera kojima se obezbeđuje kontinuirani pristup u 2020. za francuske brodove koji su do Bregzita lovili u njihovim vodama.

Francusko ministarstvo je saopštilo da tek mali deo francuske ribarske flote lovi u ovim vodama, navodeći da je 2018. godine 140 brodva lovio i to uglavnom jastoge, krabe i školjke, a da je krajem januara i početkom februara registrovano samo 30 aktivnih brodova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading