Rampa za kineske državljane: Obustava viza zbog koronavirusa

Autor: Blic.rs

Svet

30.01.2020

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija zatvara svoju granicu na dalekom istoku kako bi zaustavila širenje novog koronavirusa iz susedne Kine, najavio je Mihail Mišustin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Rusija je od danas zatvorila pešačke i putne veze sa Kinom u pet regiona na Dalekom istoku: Amurskoj regiji, Jevrejskoj autonomnoj oblasti, Habarovsku, Primorskom i Transbajkalskoj teritoriji, saopštila je na brifingu u Moskvi potpredsednica vlade Tatjana Golikova

Obustavljena je kopnena komunikacija između dve zemlje, a na granici je uspostavljen karantin zbog koronavirusa.

Dodala je da su uvedena i ograničenja za železnički saobraćaj. Prema njenim rečima, Vlada će zasebno odlučivati o vazdušnom saobraćaju.

Univerzitetima je preporučeno da produže raspust za studente iz Kine. U naredna dva dana vlada će doneti odluku o karantinskim merama na granici.

Ograničenje u komunikaciji između dve zemlje planirano je do 4. februara. Prethodno su brojne druge države počele sa evakuacijama svojih građana iz Kine.

Rusija prati epidemiju novog koronavirusa, od njenog početka, piše RT.

Mediji navode da je vlada uspostavila specijalnu radnu grupu kako bi sprečila smrtonosni virus da uđe u Rusiju.

Prethodno je ministarstvo spoljnih poslova preporučilo državljanima da se uzdrže od putovanja u Kinu, osim ako nije neophodno.

Od danas stupaju na snagu i mere Hong Konga koji je najavio da će od 30. januara privremeno biti prekinuto saobraćanje brzog voza na liniji između tog grada i ostatka Kine kao i da će biti suspendovano dobijanje ličnih dozvola za putovanje Kineza iz kopnenog dela zemlje do Hongkonga.

Prema poslednjim podacima, zabeleženo je 170 žrtava koronavirusa, dok je broj obolelih premašio 7.700.

U međuvremenu su potvrđeni i prvi slučajevi u Indiji i na Filipinima. Epidemija koronavirusa izbila je u kineskom gradu Vuhan u decembru, a nakon Pekinga i Šangaja proširio se na Australiju, Vijetnam, Kambodžu, Kanadu, Maleziju, Nepal, Južnu Koreju, Singapur, SAD, Tajland, Francusku, Nemačku, Šri Lanku i Japan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading