NEĆE DRŽAVU POVEZANU PODZEMNIM TUNELOM: Evo zašto su Palestinci odbili Trampov mirovni plan

Autor: Tanjug

Svet

29.01.2020

20:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve palestinske frakcije odlučno su odbacile mirovni plan američkog predsednika Donalda Trampa za Bliski istok, a predsednik Mahmud Abas poručio je da palestinski narod nije na prodaju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Muhamed Abas

Plan prvi put predviđa palestinsku državu sa glavnim gradom na periferiji istočnog Jerusalima, koji bi se zvao El Kuds (Sveti - arapski naziv za Jerusalim), za razliku od najvećeg dela Jerusalima kao prestonice Izraela, podzemni tunel koji bi povezivao Pojas Gaze sa Zapadnom obalom, ali i dalje nerešeni status jerusalimske džamije El Aksa na Hramovnom gori, području najsvetijem za Jevreje, za koju je Tramp u okviru mape koju je objavio na Tviteru napisao da će je "posećivati muslimani koji dolaze u miru".

- Posle besmislice koju smo čuli kažemo hiljadu puta "ne" dogovoru veka - rekao je u utorak Abas na konferenciji za novinare u Ramali.

Abas je održao hitan sastanak s predstavnicima palestinskih frakcija, uključujući Hamas, kako bi dogovorili jedinstven odgovor na plan. On je poručio da Palestinci ostaju posvećeni okočanju izraelske okupacije i uspostavljanju države sa prestonicom u istočnom Jerusalimu.

Plan ne rešava status džamije El Aksa na Hramovnom gori, području najsvetijem za Jevreje

 

 

Trampov plan, koji je američki predsednik predstavio u utorak, omogućiće Izraelu aneksiju skoro svih njegovih naselja na okupiranoj teritoriji. Islamistička militantna grupa Hamas, koja upravlja pojasom Gaze, odbacila je plan kao "zaveru" SAD i Izraela i poručila da su sve opcije "otvorene" u odgovoru na Trampov plan. U palestinskim gradovima održani su protesti protiv američkog plana, na kojima su demonstranti spaljivali postere sa slikama Trampa i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Turska je takođe odbacila Trampov mirovni plan kao pokušaj aneksije palestinske zemlje.

- Ovaj plan je plan o aneksiji koji ima za cilj ubijanje rešenja o dve države i krađu palestinske zemlje - saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Turske.

U saopštenju se takođe odbacuje izjava Trampa o Jerusalimu kao nedeljivoj prestonici Izraela i poručuje da je Jerusalim crvena linija.

- Američki takozvani mirovni plan je mrtvorođen. Palestinski narod i njihove zemlje ne mogu se kupiti novcem - navodi se u saopštenju u kojem se ističe da mira na Bliskom istoku nema bez okončanja okupacije.

 

Guteres uzdržan, Borelj vidi šansu

Generalni sekretar UN Antonio Guteres posvećen je podršci Izraelu i Palestincima da postignu mirovni sporazum na osnovu rezolucija UN, međunarodnog prava, bilateralnih sporazuma i stvaranja dve države u granicama od pre izraelsko-arapskog rata 1967, saopšteno je iz UN. Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Đozep Borelj, s druge strane, poručio je da Trampov plan otvara šansu da ponovo počnu pregovori koji bi vodili do održivog rešenja za izraelsko-palestinski konflikt.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading