FRANCUSKI PREDSEDNIK O HOLOKAUSTU: Ne sme se zaboraviti uloga Crvene armije

Autor: blic.rs, Republika

Svet

27.01.2020

23:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Francuske Emanuel Makron naglasio je ulogu sovjetskih vojnika u oslobađanju zatvorenika iz logora Aušvic u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

On je tokom govora u Memorijalnom centru "Šoa" u Parizu podsetio da su hrabri vojnici Crvene armije 27. januara 1945. godine prošli bodljikavu žicu koncentracionog logora Aušvic i da tada nisu znali da "hodaju preko pepela masovne grobnice gde je preminulo ili ubijeno više od milion ljudi".

U Aušvicu je ubijeno više od 75.000 Francuza.

Makron je rekao da je dužnost svih da se sećaju prošlosti i žrtava Holokausta, kao i da nastave da pričaju novim generacijama o ovoj tragediji, javio je TASS.

Francuski predsednik upozorio je na opasnost povratka antisemitizma u Evropu, uz napomenu da to nije problem jevrejskog naroda, već "zajednički problem svih nas".

 

 

Prema rečima Makrona, tolerisanje rasizma nije prihvatljivo, kao ni negiranje nacističkih zločina, zadiranje u istorijsko nasleđe i ideale.

- Ne smemo se predati. Rad na obesmrćenju sećanja na žrtve nije završen, moramo sakupiti sve činjenice i boriti se protiv nejasnoća. To je cilj memorijalnog centra, gde je danas predstavljen nadograđeni memorijalni zid - istakao je Makron.

Danas se obeležava Međunarodni dan sećanja na Holokaust. Na današnji dan pre 75 godina Crvena armija je oslobodila zatvorenike logora Aušvic.

Prema podacima iz raznih izvora, u Aušvicu je ubijeno između milion i po i dva miliona ljudi, uključujući 15.000 državljana Sovjetskog Saveza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading